Διεθνή

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Γαλλία ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Γαλλία ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο»
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Την Ελλάδα και την Κύπρο κατηγορεί για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Τι αναφέρει για τη στάση της Γαλλίας.

Συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της η Άγκυρα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εξαπολύει επίθεση κατά της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, με σημερινή του ανακοίνωση, κατηγορεί την Αθήνα και τη Λευκωσία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επιτίθεται και στη Γαλλία για τη συμμετοχή της στην στρατιωτική άσκηση «EUNOMIA» νότια της Κύπρου.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Γαλλία «ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο που είναι υπεύθυνο για τις τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η προσγείωση των γαλλικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου με το πρόσχημα μιας άσκησης με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, την Ιταλία και την Ελλάδα και η προσωρινή ή μόνιμη ανάπτυξη αυτών των αεροσκαφών στο νησί είναι αντίθετη με τις συμφωνίες του 1960. Με αυτή τη στάση η Γαλλία, που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί, ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο που είναι υπεύθυνο για τις τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι οι ενέργειες της Γαλλίας θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση ενώ υποστηρίζει ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να οδηγήσουν σε λύση.

Όλα αυτά ενώ το Oruc Reis βρίσκεται σήμερα για 18η ημέρα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα:

Την ώρα που οι Τούρκοι μιλούν για προκλητική στάση της Ελλάδας οι ίδιοι συνεχίζουν τις έρευνες με το Oruc Reis και τον στολίσκο των βοηθητικών και πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παραμένει άγνωστο αν αυτές οι έρευνες θα περατωθούν σήμερα τα μεσάνυχτα, όπως αναφέρεται στην παράνομη τουρκική Navtex της 23ης Αυγούστου ή η Τουρκία θα επιλέξει εντός της σημερινής ημέρας νέα επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των σεισμικών ερευνών ή αναβάθμισή τους με προσπάθεια διεξαγωγής ερευνών και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.

Παράλληλα με τον πλου του Oruc Reis, από την Τρίτη διεξάγονται αεροναυτικά γυμνάσια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου τόσο από τον ελληνικό, όσο και από τον τουρκικό στόλο. Η φρεγάτα Αιγαίον μετείχε σε κοινή άσκηση τη Δευτέρα με το αμερικανικό αντιτορπιλικό Winston Chβurchill, το οποίο την Τετάρτη μετείχε σε κοινά γυμνάσια με τις τουρκικές φρεγάτες Barbβaros και Burgazada. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με το ιταλικό πολεμικό πλοίο Luigi Durand de la Penne το οποίο την Τρίτη μετείχε σε γυμνάσια με τουρκικές φρεγάτες και το τρέχον τριήμερο λαμβάνει μέρος σε κοινά αεροναυτικά γυμνάσια με ελληνικές φρεγάτες, γαλλικά πολεμικά πλοία και κυπριακές μονάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments