Ειδήσεις

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ο χώρος της καθαρής ενέργειας της ανήκει

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ο χώρος της καθαρής ενέργειας της ανήκει
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η ελληνική εταιρεία που έχει κατακτήσει τον κόσμο στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ρευστότητα 68,5 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε προσφάτως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, αξιοποιώντας τη διαδικασία της συλλογής δεσμευτικών προσφορών από θεσμικούς επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας πρόκειται να εισέλθουν άμεσα τέσσερις ξένοι επενδυτές εγνωσμένου κύρους. Πρόκειται για τους ομίλους Anavio Capital Partners LLP, BlackRock Inc, Kayne Anderson Capital Advisors LP και Impax Asset Management. Μάλιστα, με εξαίρεση την BlackRock, οι υπόλοιποι ξένοι επενδυτές τοποθετούνται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, κάτι που αποτελεί διπλή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όσο και για την ελληνική οικονομία.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια μεγάλη επιτυχία της εταιρείας. Ή καλύτερα για ακόμη μία μεγάλη επιτυχία.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατέχει ηγετική θέση στον χώρο της καθαρής ενέργειας. Διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW (σε λειτουργία ή υπό κατασκευή), αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου διεθνώς, με σημαντική παρουσία στις ΗΠΑ και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Έχοντας επενδύσει μέχρι σήμερα περίπου 2 δις ευρώ, συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά με νέες επενδύσεις άνω του 1,7 δις ευρώ στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας και σε έργα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων. Οι βασικοί τομείς ΑΠΕ στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία είναι η Αιολική Ενέργεια, τα Υδροηλεκτρικά Έργα, η Ηλιακή Ενέργεια, καθώς και η Διαχείριση και Ενεργειακή Αξιοποίηση των απορριμμάτων, των αποβλήτων και της βιομάζας.

Όραμά της η βιώσιμη ανάπτυξη δίνοντας προτεραιότητα στην πράσινη ενέργεια. Θεωρεί ότι η ενέργεια είναι κεντρικής σημασίας για την κοινωνία μας και θέλει να συμβάλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος, αυξάνοντας τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Έτσι, επιδιώκει μια σημαντική θέση σε όλο το εύρος της αλυσίδας των έργων ΑΠΕ, από την ανάπτυξη ως την παραγωγή ενέργειας, με δραστηριότητα σε ένα εύρος τεχνολογιών, με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα και διεθνώς.

Οι προτεραιότητες της εταιρείας είναι οι εξής.

  • Σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος.
  • Ενδυνάμωση της ηγετικής θέσης στην Ελλάδα και ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας.
  • Δραστηριοποίηση σε ένα εύρος τεχνολογιών. Διατήρηση ηγετικής θέσης στην αιολική ενέργεια και περαιτερω επέκταση στα υδροηλεκτρικά, τα ηλιακά και τη βιομάζα.
  • Αξιοποίηση των ικανοτήτων του Ομίλου στην αλυσίδα αξίας των ΑΠΕ με την ανάπτυξη εμπειρίας στην κατασκευή υποβρύχιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας με αντλησιοταμίευση και μπαταρίες.

Το χρονικό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής:

  • Το 2000 ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου αιολικού πάρκου στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 11,12 MW. Στα χρόνια ακολούθησαν, η δυναμικότητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αυξήθηκε σημαντικά μέσω της απόκτησης σημαντικού αριθμού αδειών παραγωγής και της επέκτασης σε νέα αιολικά πάρκα.
  • Το 2004 ξεκίνησε η διερεύνηση για την επέκταση σε ΑΠΕ εκτός Ελλάδος, μέσω της ανεύρεσης κατάλληλων τοποθεσιών για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων κυρίως στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εν συνεχεία, το 2005, στην Κεντρική Ευρώπη.
  • Το 2006 ξεκίνησε η κατασκευή των δύο πρώτων υδροηλεκτρικών σταθμών.
  • Το 2007 έγινε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και εισαγωγή των μετόχων της Εταιρείας στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
  • Από το 2011 η εταιρεία λειτουργεί αιολικά πάρκα στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ.
  • Το 2014 η Εταιρεία προχωρά σε υπογραφή σύμβασης ΣΔΙΤ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο της Αθήνας.
  • Το 2016 τίθεται σε λειτουργία το αιολικό πάρκο στη Νήσο Αγίου Γεωργίου, το πρώτο onshore αιολικό πάρκο στην Ελλάδα με χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με αυτά ενός offshore (υπεράκτιου) αιολικού πάρκου.
  • Το 2017 η Εταιρεία προχωρά σε υπογραφή σύμβασης ΣΔΙΤ για το έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου.
  • Το 2018 η Εταιρεία ξεπερνά το ορόσημο του 1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Το 2019 το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό ξεπερνά το 1,5 GW.

Σχετικά με το μέλλον και το που θα διαθέσει την πρόσφατη ΑΜΦ σε σχετικές δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, σημείωσε ότι «τέσσερις σημαντικοί διεθνείς επενδυτές, προσανατολισμένοι σε μεσομακροπρόθεσμες στρατηγικές τοποθετήσεις, εμπιστεύτηκαν τον όμιλό μας και τις προοπτικές του τομέα καθαρής ενέργειας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία, και δεσμεύθηκαν να διαθέσουν κεφάλαια συνολικού ύψους άνω των 68,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του μεγάλου επενδυτικού μας προγράμματος στην καθαρή ενέργεια και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Συνολικά, η εταιρεία φιλοδοξεί να αυξήσει τα εγκατεστημένα έργα ΑΠΕ που διαθέτει σε Ευρώπη και ΗΠΑ σε περίπου 2.800 MW, από περίπου 1.938 ΜW που λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει σήμερα. Για τον σκοπό αυτό, αλλά και συναφείς επενδύσεις, έχει εκπονηθεί ένα συνολικό πρόγραμμα της τάξεως του 1,5 δις ευρώ. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία δρομολογεί νέα αιολικά πάρκα σε περιοχές όπως η Εύβοια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments