Ελλάδα

Επείγουσα ανακοίνωση από τον Νίκο Χαρδαλιά

Επείγουσα ανακοίνωση από τον Νίκο Χαρδαλιά
Χαρδαλιάς για Ασούρα: Ανακοίνωση εξέδωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας για τη μεγάλη γιορτή των σιιτών μουσουλμάνων και τους όρους αποστασιοποίησης που πρέπει να τηρηθούν λόγω κορωνοϊού

Σε επείγουσα ανακοίνωση προχώρησε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τις θρησκευτικές εορτές που είναι να λάβουν χώρα αύριο, καθώς οι μουσουλμάνοι σιίτες γιορτάζουν την μεγάλη γιορτή της Ασούρα.  Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς υπενθυμίζει τις αποφάσεις για τους όρους λειτουργίας ευκτήριων οίκων για την προστασία από τον κορονωϊό, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την απαγόρευση κάθε θρησκευτικής πομπής.

Παράλληλα τονίζει ότι απαγορεύεται ρητά η πραγματοποίηση προσευχών ή θρησκευτικών τελετών ή θρησκευτικής πομπής σε δημόσιους χώρους.

Η ανακοίνωση του κ. Χαρδαλιά έχει ως εξής:

«Ενόψει του εορτασμού της Ασούρα, της μεγαλύτερης εορτής των Σιιτών Μουσουλμάνων την Κυριακή 30/8/2020, ευχόμαστε χρόνια πολλά και υπενθυμίζουμε ότι τα σχετικά θρησκευτικά καθήκοντα θα πραγματοποιηθούν, όπως ισχύει για όλους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται:

  • Στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.34060, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (όροι λειτουργίας ευκτήριων οίκων για την προστασία από τον κοροναϊό)
  • Στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 50176 (υποχρεωτική χρήση μάσκας)
  • Στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 50451 (απαγόρευση θρησκευτικής πομπής).

Απαγορεύεται ρητά η πραγματοποίηση προσευχών ή θρησκευτικών τελετών ή θρησκευτικής πομπής σε δημόσιους χώρους».

Τι είναι η Ασούρα

Κάθε χρόνο, τη 10η μέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου δηλαδή μήνα του ισλαμικού ημερολογίου, οι σιίτες μουσουλμάνοι τιμούν τον Ιμάμη Χουσεΐν που δολοφονήθηκε πριν από 1400 χρόνια.

Σιίτες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας για την πορεία που σηματοδοτεί την έναρξη της μεγάλης θρησκευτικής τους γιορτής .

Η Ασούρα, αποκαλείται «Θρήνος του Μουχαράμ» και είναι η επέτειος του θανάτου του Χουσεΐν Ιμπν Αλί, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, από το χαλίφη Γιαζίντ, στη μάχη της Καρμπάλα. το 680 μ.Χ. Η Ασούρα είναι η σημαντικότερη γιορτή των σιιτών μουσουλμάνων, η οποία και γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει όχι μόνο σε περιορισμό μεγάλων εκδηλώσεων, που μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται και οι θρησκευτικές αλλά και σε νέα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές όπως η Λέσβος και η Ζάκυνθος. Ο υπουργός είχε ανακοινώσει πριν από δύο μέρες τα μέτρα που θα ισχύσουν σε αυτές τις περιοχές, όπως επίσης διευκρίνισε ότι παρατείνονται τα μέτρα περιορισμού στις εκκλησίες και σε άλλους τόπους λατρείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments