Οικονομία

Επιχείρηση ζήτησε 1,8 εκατομμύρια ευρώ για δώρο Πάσχα εργαζόμενου με μισθό 1.159 ευρώ το μήνα

Επιχείρηση ζήτησε 1,8 εκατομμύρια ευρώ για δώρο Πάσχα εργαζόμενου με μισθό 1.159 ευρώ το μήνα
Όλα όσα αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αιτήσεις για απίστευτα ποσά ώστε να πληρώσουν το Δώρο Πάσχα με την κρατική ενίσχυση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έκαναν ορισμένες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός μιλώντας στο ΣΚΑΙ, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επιχείρηση που ζήτησε το ποσό των 1,8 εκατομμύρια ευρώ για το δώρο Πάσχα εργαζόμενου που είχε μισθό 1.159 ευρώ το μήνα.

Η περίπτωση αυτή δεν ήταν η μόνη και ο υπουργός ανέφερε και άλλα παραδείγματα, με αιτήσεις για ποσά που ξεκινούν από 320.000 ευρώ και φτάνουν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, για εργαζόμενους με κανονικούς μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.500 ευρώ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι προφανώς δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος στην καταχώρηση της υποδιαστολής, αλλά για συνειδητή προσπάθεια να ξεγελαστεί το σύστημα. Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ακόμη ότι προφανώς οι αιτήσεις αυτές δεν θα ικανοποιηθούν, αλλά οι εργαζόμενοι θα πάρουν κανονικά το δώρο Πάσχα.

Υπενθυμίζουμε τα νέα μέτρα  υπέρ των εργαζομένων και των ανέργων που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας

Συγκεκριμένα, τα 1,195 δις ευρώ φτάνουν συνολικά τα κονδύλια που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα από τo υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε 2.027.408 εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και 420,3 εκατομμύρια ευρώ προς τον e- για την ασφαλιστική τους κάλυψη. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται από τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση σε ανακοίνωση του:

  • Το ποσό των 648,02 εκατ. ευρώ για 810.028 άτομα για αποζημίωση ειδικού σκοπού περιόδου Μαρτίου-Απριλίου
  • Το ποσό των 212,89 εκατ. ευρώ για 542.244 άτομα για τον Μάιο.
  • Το ποσό 164,38 εκατ. ευρώ για μονομερείς δηλώσεις εργαζομένων στον τουρισμό κλπ για 362.468 άτομα
  • Το ποσό των 109,43 εκατ. ευρώ στους 6 επιστημονικούς κλάδους – ελεύθερους επαγγελματίες για 182.839 άτομα
  • Το ποσό των 45,87 εκατ. ευρώ για 57.345 άτομα των ειδικών κατηγοριών καλλιτέχνες, ξεναγοί κτλ
  • Το ποσό των 15,027 εκατ. ευρώ για 72.490 άτομα ενταγμένα στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τον Ιούνιο- Ιούλιο

Για την ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω κατηγοριών έχει πληρωθεί στον e- EΦΚΑ το ποσό των 420,3 εκατ. ευρώ που αφορά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της 28ης Αυγούστου 2020 θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή στους τραπεζικούς λογαριασμούς της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των παρακάτω εργαζομένων – δικαιούχων:

  • μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικές κλπ επιχειρήσεις μηνός Ιουλίου ποσού 5,48 εκατ. Euro για 19.452 άτομα.
  • αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τουρισμού – Μεταφορών – Πολιτισμού – Αθλητισμού μηνός Ιουλίου ποσού 29,89 εκατ. Euro για 67.412 άτομα.
  • οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για τους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Ιούλιο ποσού 10,989 εκατ. Euro για 43.204 άτομα.

Τέλος, τονίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση και εργάζονται εντατικά, μεθοδικά και με σχέδιο προκειμένου να ενισχύσουμε την αγορά εργασίας προσπαθώντας να καλύψουμε κάθε εργαζόμενο. Με μία αρχική δέσμη μέτρων που ξεκινάει άμεσα, επεκτείνουμε και διευρύνουμε τις πολιτικές προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων. Συγκεκριμένα:

  • Επεκτείνεται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.
  • Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του χρόνου .
  • Δίνεται παράταση για 2 μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.
  •  Διευκολύνεται η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.
  • Παρατείνεται το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου.
  • Θεσμοθετείται οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
  • Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας.
  • Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορωνοιό Covid-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments