Διεθνή

Εμιράτα έκρηξη: Σε Αμπού Ντάμπι και Ντουμπάι νεκροί και τραυματίες

Εμιράτα έκρηξη: Σε Αμπού Ντάμπι και Ντουμπάι νεκροί και τραυματίες
Εμιράτα έκρηξη: Νεκροί και τραυματίες σε εστιατόρια στο Αμπού Ντάμπι και στο Ντουμπάι Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα εφαρμογής της ιστορικής συμφωνίας διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.

Εκρήξεις με νεκρούς σημειώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Άμπου Ντάμπι και στην πιο τουριστική πόλη της χώρας, το Ντουμπάι. Συγκεκριμένα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικές εκρήξεις στις δύο αυτές πόλεις. Οι εκρήξεις συμπίπτουν με την πρώτη μέρα εφαρμογής της ιστορικής συμφωνίας διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι ανέφερε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη στην πρωτεύουσα, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα National, σημειώθηκε στα εστιατόρια KFC και Hardees στην οδό Ρασίντ μπιν Σαϊντ.

Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι επίσης γνωστός ως «δρόμος του αεροδρομίου», όπου ανώτεροι σύμβουλοι τον Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προσγειώθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο μιας ιστορικής επίσκεψης ισραηλινής και αμερικανικής αντιπροσωπείας στη χώρα.

Σε ατύχημα οφείλεται η έκρηξη σύμφωνα με την Αστυνομία

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι προκάλεσε πολλούς μικροτραυματισμούς και οι κάτοικοι του κτιρίου όπου στεγάζονταν τα εστιατόρια, αλλά και των γύρω περιοχών, απομακρύνθηκαν. Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι, η έκρηξη προκλήθηκε από μια «λανθασμένη τοποθέτηση των εξαρτημάτων της φιάλης υγραερίου έπειτα από το γέμισμά της».

Στο Ντουμπάι, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν εξερράγη μια φιάλη υγραερίου μέσα σε ένα εστιατόριο νωρίς σήμερα το πρωί, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η National, επικαλούμενη έναν εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Ντουμπάι, ανέφερε ότι η έκρηξη κατέστρεψε το ισόγειο του κτιρίου, αλλά η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μέσα σε 33 λεπτά.

Σήμερα η επίσκεψη Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων στη χώρα

Τα ΗΑΕ έγιναν μόλις η τρίτη αραβική χώρα στη Μέση Ανατολή που αναγνωρίζει το Ισραήλ από την ίδρυση του κράτους του το 1948.

Η συμφωνία για την “εξομάλυνση” των διμερών σχέσεων ανακοινώθηκε στις 13 Αυγούστου και είναι η πρώτη τέτοια εξέλιξη στις σχέσεις μιας αραβικής χώρας με το Ισραήλ εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ ως καταλύτης λειτούργησαν οι κοινοί φόβοι για το Ιράν.

Στην πτήση επιβαίνουν ο ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ και γαμπρός του, ο Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, ο Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, οι οποίοι και ηγούνται της αμερικανικής αποστολής.

Αξιωματούχοι θα συζητήσουν θέματα διμερούς συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού, ενώ απεσταλμένοι του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας θα επισκεφθούν ξεχωριστά τα ΗΑΕ.

Οι ισραηλινές αρχές ελπίζουν ότι από την διήμερη επίσκεψη θα προκύψει μια ημερομηνία υπογραφής συμφωνίας στην Ουάσινγκτον, ίσως και μέσα στον Σεπτέμβριο, ανάμεσα στον Νετανιάχου και στον πρίγκιπα του Αμπου Ντάμπι, τον Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν.

Κάτι τέτοιο θα έδινε μια ώθηση στον Τραμπ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ενόψει της επαναδιεκδίκησης της προεδρίας στις 3 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιχειρήσει να παροτρύνει και άλλες σουνιτικές αραβικές χώρες, που ανησυχούν για το Ιράν, να αποκτήσουν σχέσεις με το Ισραήλ. Η πιο ισχυρή από αυτές, η Σαουδική Αραβία, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν είναι έτοιμη.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, έδωσε άδεια στην πτήση της El Al να πετάξει πάνω από το έδαφός της. Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, η Χανάν Ασράουι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε ότι ο Κούσνερ και η ομάδα του “πασχίζουν να πείσουν όσο περισσότερους άραβες και μουσουλμάνους ηγέτες μπορούν” για να δώσουν μια ώθηση στον προεκλογικό αγώνα του Τραμπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments