Τεχνολογία

Ασανσέρ Θεσσαλονίκη: Με φωνητική εντολή θα ανεβοκατεβαίνουν τους ορόφους

Ασανσέρ Θεσσαλονίκη: Με φωνητική εντολή θα ανεβοκατεβαίνουν τους ορόφους
Ασανσέρ Θεσσαλονίκη: Στο δημαρχείο της πόλης εγκαινιάστηκε ο πρώτος ανελκυστήρας για την εποχή της πανδημίας. Χωρίς του πάτημα του κουμπιού, αλλά με φωνητική εντολή θα ανεβοκατεβαίνει τους ορόφους.

Το πρώτο ασανσέρ στην εποχή της πανδημίας εγκαινιάστηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Ήδη από χθες τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος ανελκυστήρας που δεν λειτουργεί με το πάτημα του κουμπιού αλλά με φωνητική εντολή. Το συγκεκριμένο ασανσέρ είναι προσβάσιμο σε εργαζόμενους και επισκέπτες στο δημαρχιακό μέγαρο.

«talk2lift»

Έτσι το δημαρχείο είναι το πρώτο δημόσιο κτήριο όπου η χρήση των κεντρικών ανελκυστήρων γίνεται ανέπαφα. Μάλιστα, η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη παγκοσμίως που εφαρμόζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία στους ανελκυστήρες δημόσιου κτηρίου. Η αξιοποίηση του καινοτόμου συστήματος «talk2lift» αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία, καθώς η χρήση της ανέπαφης τεχνολογίας λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στον κορονοϊό.

Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες αρκεί να περάσουν το χέρι τους μπροστά από τη συσκευή που έχει τοποθετηθεί στον ανελκυστήρα και να δώσουν μια φωνητική εντολή, δηλώνοντας πού επιθυμούν να μεταβούν. Το σύστημα αναγνωρίζει την εντολή, ενεργοποιεί τον αντίστοιχο όροφο κι έτσι οι χρήστες του ασανσέρ μεταφέρονται αυτόματα στον προορισμό τους.

Η συσκευή δέχεται, αναγνωρίζει και αποκωδικοποιεί περισσότερες από 1.000 φωνητικές εντολές, καταλαβαίνει σε επίπεδο 97% τι λέει ο χρήστης και μάλιστα μέσα σε ένα θορυβώδες περιβάλλον όπως το ασανσέρ.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα καινοτόμο σύστημα, με πολύ ευεργετικές δυνατότητες, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Έχει πράγματι τεράστια σημασία, εν τω μέσω της πανδημικής κρίσης, σε ένα κτίριο που εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πολιτών, ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει στην υπηρεσία που επιθυμεί χωρίς να χρειάζεται να αγγίξει τα κουμπιά του ανελκυστήρα», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Ο ιός ζει πάνω στα κουμπιά του ασανσέρ έως και εννέα ημέρες, καθώς πρόκειται για ένα προστατευμένο περιβάλλον, ενώ οι επιφάνειές του είναι μεταλλικές. Για τον λόγο αυτό, η τεχνολογία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον οργανισμών, φορέων και εταιρειών από το εξωτερικό.

Ανάμεσα σ’ αυτούς η αστυνομία του Ντουμπάι, τα γραφεία της Google στην Καλιφόρνια και το δημαρχείο του Λος Άντζελες. Πριν όμως εγκατασταθεί οπουδήποτε αλλού, θελήσαμε να την εγκαταστήσουμε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης», τόνισε, από την πλευρά του, ο Λευτέρης Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Entranet» που δώρισε την ανέπαφη τεχνολογία «talk2lift» στον κεντρικό δήμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments