Πολιτική

Κομισιόν ελληνοτουρκικά: Δεν συμφέρει κανέναν ένα ατυχές γεγονός στην Ανατολική Μεσόγειο

Κομισιόν ελληνοτουρκικά: Δεν συμφέρει κανέναν ένα ατυχές γεγονός στην Ανατολική Μεσόγειο
Κομισιόν ελληνοτουρκικά: Ο Πίτερ Στάνο επέμεινε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι ένα «ατύχημα» πρέπει να αποφευχθεί γιατί δεν θα συμφέρει κανέναν.

Η ΕΕ επιμένει μέσω του εκπροσώπου της Κομισιόν, αρμόδιου για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, να ζητάει την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απαντώντας σε ερώτηση κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, αν υπάρχει σχέδιο Β σε περίπτωση «ατυχήματος» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πίτερ Στάνο διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στο σχέδιο Β.

Ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «η πολιτική της ΕΕ στις εξωτερικές υποθέσεις πάντα ήταν ότι πρέπει να ακολουθούμε το σχέδιο Α. Το σχέδιο Β είναι επί της ουσίας να αποφεύγουμε να έχουμε σχέδιο Β ή να αποφεύγουμε την κατάσταση στην οποία χρειάζεται σχέδιο Β».

«Εστιάζουμε λοιπόν – πρόσθεσε – στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε, εστιάζουμε όλη μας την ενέργεια και την προσοχή, στο να επιτύχουμε μία λύση και να αποφύγουμε να κλιμακωθεί μία κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε κάτι που κανείς δε θέλει να δει. Γιατί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να δει μια ακόμη πιο δραματική κλιμάκωση και ένα ατυχές γεγονός. Γι’ αυτό όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στην αποκλιμάκωση και το διάλογο και αυτό συμβαίνει τώρα».

Οι απειλητικές δηλώσεις του Ερντογάν

Οι δηλώσεις αυτές του εκπροσώπου της Κομισιόν, γίνονται με φόντο τις απειλές πολέμου από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στο τελευταίες του δηλώσεις ανέφερε ότι «η ιμπεριαλιστική Γαλλία χρησιμοποιεί ως δόλωμα την ανίσχυρη Ελλάδα αλλά αυτό δεν μπορεί σταματήσει την Άγκυρα».

Η γερμανική Die Welt αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πολεμικό στο Αιγαίο ή να καταρρίψουν ένα μαχητικό αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.

Όπως εκτιμάται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις εμπρηστικές δηλώσεις του θέλει να δείξει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να τα βάλει με όλους με στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα – σε πρώτη φάση – σε διάλογο με τους δικούς του όρους.

Φόβοι για «ατύχημα»

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ΗΠΑ και ΕΕ. Ο φόβος ενός ατυχήματος είναι υπαρκτός και ήδη η Κομισιόν εξειδικεύει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αν δεν αποκλιμακώσει την ένταση οι οποίες θα αποφασιστούν στην επικείμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.

Σε αυτό το πνεύμα άλλωστε ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν για την εξωτερική πολιτική, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά ή αλλιώς θα υποστεί κυρώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments