Ελλάδα

Rafale Ελλάδα: Σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία η απόκτησή τους

Rafale Ελλάδα: Σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία η απόκτησή τους
Rafale Ελλάδα: Για αναβάθμιση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της Τουρκικής, κάνει λόγο το περιοδικό Forbes.
Rafale Ελλάδα: Για αναβάθμιση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της Τουρκικής, κάνει λόγο το περιοδικό Forbes.

Δημοσίευμα στον ξένο Τύπο προτάσσει πως η «απόκτηση των Rafale, θα προσδώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που ήδη χρησιμοποιεί και τα γαλλικά Mirage 2000-5».

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η αναβάθμιση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της Τουρκικής, είναι σίγουρη και αξιοσημείωτη, έχοντας με αυτόν τον τρόπο το πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σε άρθρο του συντάκτη αμυντικών και αεροδιαστημικών θεμάτων στην ιστοσελίδα του περιοδικού, προβάλλεται ο στόχος της χώρας μας να αποκτήσει νέα πολεμικά αεροσκάφη και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα, προσδίδοντας όπως αναφέρει, ένα πολύ σημαντικό ποιοτικό πλεονέκτημα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έναντι της Τουρκικής, έως το τέλος της δεκαετίας 2020.

«H απόκτηση των Rafales, θα προσδώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που ήδη χρησιμοποιεί και τα γαλλικά Mirage 2000-5. Σύμφωνα με αναφορές ελληνικών ΜΜΕ, Ελλάδα και Γαλλία συμφώνησαν ήδη για την προμήθεια 18 Rafales, αν και η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που η Ελλάδα έχει επιδείξει την πρόθεση της για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των πολεμικών της αεροσκαφών, καθώς ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε τον περασμένο Ιανουάριο, έπειτα από το ταξίδι του Έλληνα Π/Θ στην Ουάσινγκτον, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αποκτήσει από τις ΗΠΑ 24 αεροσκάφη F-35 5ης γενιάς με τεχνολογία Stealth, έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη μακρόχρονη διαδικασία παραλαβής να ξεκινά έπειτα από το 2024», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Το άρθρο συνεχίζει, αναφέροντας ότι «ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας δήλωσε μάλιστα ότι η απόκτηση των F-35 θα προσδώσει στην Ελλάδα αεροπορική υπεροχή έναντι της Τουρκίας στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Το ίδιο ισχυρίζεται και ο Τούρκος δημοσιογράφος Haluk Özdalga, τονίζοντας ότι η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα, θα μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη και θα ανατρέψει τις ισορροπίες σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Μέση Ανατολή». Όπως γράφει το Forbes, «όλα τα παραπάνω, συμβαίνουν τη στιγμή που η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα την προμήθεια νέων αεροσκαφών και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων της».

Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της προμήθειας από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να παραλάβει η γειτονική χώρα F-35 αν δεν απομακρύνει όλο το σύστημα των S-400 από το έδαφός της και δεν φαίνεται πιθανό να το πράξει αυτό. Επίσης δε φαίνεται πιθανό να ολοκληρώσει μέχρι το 2030, το πρόγραμμα των 5ης γενιάς αεροσκαφών TAI TF-X με τεχνολογία stealth ούτε αναμένεται να προμηθευτεί 5ης γενιάς αεροσκάφη από άλλες χώρες όπως η Ρωσία την ίδια περίοδο. Συνεπώς, «μπορεί να προκύψει μια κατάσταση όπου θα καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο για την Τουρκία να συντηρεί τα 4ης γενιάς αεροσκάφη της, τη στιγμή που η Ελλάδα θα ολοκληρώνει επιτυχώς τον εκσυγχρονισμό του στόλου της και θα παραλαμβάνει πιο εξελιγμένα αεροσκάφη», καταλήγει το άρθρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments