Τεχνολογία

Ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρείς όταν φορτίζεις το λάπτοπ σου

Ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρείς όταν φορτίζεις το λάπτοπ σου
Φόρτιση λάπτοπ: Η βασική οδηγία που πρέπει να τηρείς για να εξασφαλίσεις μακροζωϊά στην μπαταρία του.

Το λάπτοπ είναι βασικό εργαλείο για τη δουλειά αλλά και για τη χαλάρωση και γι αυτό χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση του αν θέλουμε να μας συντροφεύει αρκετά χρόνια. Βασικό κομμάτι της προσοχής μας πρέπει να είναι στραμμένο στην ορθή φόρτισή του.

Το λάπτοπ έχει αντικαταστήσει τους επιτραπέζιους υπολογιστές σε πολλά σπίτια. Ίσως και στο δικό σου. Είσαι όμως σίγουρος ότι το χρησιμοποιείς απόλυτα σωστά; Για παράδειγμα το κρατάς συνέχεια στην πρίζα και αν όχι, πόσο συχνά το φορτίζεις.

Υπάρχει ένας βασικός κανόνας για την φόρτιση του λάπτοπ σου που πρέπει να γνωρίζεις. Και αυτός είναι ότι δεν πρέπει να τον φορτίζεις στο 100%.

Θα απορήσεις και θα σκεφτείς για ποιο λόγο… Θα πρέπει να το φορτίζεις έως να φτάσει η μπαταρία στο 80% της. Κι αυτό γιατί μια μπαταρία που φορτίζεται πλήρως τείνει να ταλαιπωρείται, κάτι που μειώνει το προσδόκιμο της ζωής της. Θα πρέπει λοιπόν ούτε να αποφορτίζεται εντελώς (βάζε το λάπτοπ στην πρίζα στο 40%) αλλά ούτε να φορτίζεται πλήρως. Επίσης, αν χρησιμοποιούμε το laptop ως desktop, έχοντάς το συνεχώς συνδεδεμένο στο ρεύμα δηλαδή καλύτερα να βγάζουμε την μπαταρία από τη συσκευή.

Πόσο θα κρατήσει η μπαταρία μου;

Η απόδοση της μπαταρίας πέφτει είτε τη χρησιμοποιείτε είτε όχι. Αν και η βιομηχανία Li-Ion δε δημοσιοποιεί αυτό το γεγονός, το βιολογικό ρολόι της μπαταρίας σας ξεκίνησε να χτυπάει απ’ τη στιγμή που κατασκευάστηκε. Τα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στην μπαταρία αντιδρούν μεταξύ τους αργά-αργά, με τελικό αποτέλεσμα να μην μπορεί η μπαταρία σας να δώσει την απαιτούμενη ενέργεια στο laptop.

Βαθμιαία δηλαδή θα χάσει σε χωρητικότητα φόρτισης, παρά θα σταματήσει απότομα να τροφοδοτεί το laptop. Οι μπαταρίες είναι κατασκευασμένες για να διαρκούν 1-3 χρόνια. Μπορείτε να μειώσετε το ρυθμό γήρανσης των μπαταριών σας και την απώλεια χωρητικότητας τους, δε μπορείτε όμως να τη σταματήσετε.

Η θερμοκρασία της μπαταρίας σε συνδυασμό με τη διάρκεια και τον τρόπο χρήσης της συμβάλουν σημαντικά στη μακροζωία της. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν την αποφόρτιση και τη γήρανση των στοιχείων της μπαταρίας. Αντίθετα, οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας.

Αφήνοντας τη μπαταρία συνδεδεμένη ενώ λειτουργείτε το laptop στην πρίζα αυξάνετε την εσωτερική θερμοκρασία της μπαταρίας. Αφαιρώντας και αποθηκεύοντας την σε ένα δροσερό, σκιερό και χωρίς υγρασία μέρος επιβραδύνετε τη φυσική της γήρανση.

Όταν έχετε συνδεδεμένη τη μπαταρία στο laptop και το τροφοδοτείτε απ’ την πρίζα, το ηλεκτρικό ρεύμα θα φορτίσει πλήρως την μπαταρία μόλις αυτή πέσει στο 95% της ενέργειάς της. (μικροκύκλος) Απ’ τη στιγμή που οι μπαταρίες αντέχουν 300-800 πλήρεις κύκλους φόρτισης/αποφόρτισης, βγάζοντας την μπαταρία απ’ το laptop σας εξοικονομείτε μικροκύκλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments