Πολιτική

Θεοδωρικάκος ΑΣΕΠ: Οι αλλαγές θα είναι μια διαδικασία δίκαιη, αντικειμενική και αξιοκρατική

Θεοδωρικάκος ΑΣΕΠ: Οι αλλαγές θα είναι μια διαδικασία δίκαιη, αντικειμενική και αξιοκρατική
Θεοδωρικάκος ΑΣΕΠ: Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για τις αλλαγές που έρχονται στον τρόπο προσλήψεων στο δημόσιο, καθώς προβλέπονται πια εξετάσεις και τα τυπικά προσόντα περνάνε σε δεύτερη μοίρα.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι αλλάζει ο τρόπος προσλήψεων στο δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση φέρνει νέο νομοσχέδιο βάση του οποίου θα μετράνε λιγότερο τα τυπικά προσόντα, και το πρώτο λόγο θα έχουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα κληθούν να δώσουν οι υποψήφιοι. Ο υποργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ανέφερε πως η νέα διαδικασία θα είναι μια διαδικασία  δίκαιη, αντικειμενική και αξιοκρατική”.

“Στο Δημόσιο θέλουμε εκείνους που είναι πιο άξιοι και μπορούν να αποδείξουν τις γνώσεις τους. Δεν αρκούν μόνο οι τίτλοι σπουδών αλλά οι πραγματικές ικανότητες και γνώσεις”, αναφέρει και προσθέτει: “Όταν το κράτος θέλει να προσλάβει 10 στατιστικολόγους δεν θα τους επιλέγει κάνοντας “διαγωνισμό” βαθμολογίας ανόμοιων πανεπιστημίων, από διάφορες χώρες, σε πτυχία που πήραν οι υποψήφιοι σε διάφορες εποχές. Όσοι επιθυμούν να προσληφθούν θα συμμετέχουν σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που θα αντιστοιχούν με την εργασία που θα κάνουν την επομένη της πρόσληψής τους και θα προσλαμβάνονται εκείνοι που θα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις. ”.

Με γραπτό διαγωνισμό οι προσλήψεις

Όσον αφορά τις αλλαγές στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ, προβλέπεται κατάργηση των ξεχωριστών προκηρύξεων που εκδίδονται από το ΑΣΕΠ και καθιέρωση ενός γραπτού διαγωνισμού κάθε χρόνο για όλες τις προσλήψεις. Οι γραπτές δοκιμασίες διεξάγονται ηλεκτρονικά και περιλαμβάνουν τρία μέρη: Γνωστικά πεδία, Δεξιότητες, Προσωπικότητα. Οι ερωτήσεις που αφορούν στα γνωστικά πεδία θα προκύπτουν, κατόπιν κλήρωσης.

Η επίδοση στη γραπτή δοκιμασία θα είναι το βασικό κριτήριο για την κάλυψη κενών θέσεων, καθώς δεν θα δίνεται τόση σημασία στα τυπικά προσόντα. Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση και η κατάθεση στη Βουλή προς ψήφιση αναμένεται εντός του Οκτωβρίου. Οι αλλαγές που θα θεσπιστούν υπολογίζεται ότι θα εφαρμοστούν το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Έξι μεταρρυθμίσεις

Επίσης, ο υπουργός περιγράφει έξι μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο. Όσον αφορά στα εργασιακά, στο Δημόσιο θεσπίζεται νέο προσοντολόγιο. Επίσης θεσμοθετείται η τηλεργασία, με πλαίσιο που θα διαμορφωθεί με την συνδρομή της γαλλικής εταιρείας Expertise France. “Η νομοθεσία θα ψηφιστεί εντός του έτους, επεξεργαζόμαστε όμως και σχέδιο έκτακτης εφαρμογής για κάθε ενδεχόμενο”, ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Επιβεβαίωσε επίσης, πως θα υπάρξει αλλαγή στην χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας και θα απαιτούνται γραπτές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου και ότι προετοιμάζεται ο νέος Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης με τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων κράτους, Περιφερειών και Δήμων. Όσον αφορά τα “αδήλωτα τετραγωνικά”, που υπολογίζεται πως αφορά 1.750.000 άτομα, δήλωσε πως οι φορολογούμενοι κέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια από πρόστιμα ενώ οι δήμοι θα έχουν μόνιμα επί πλέον έσοδα της τάξεως των 100.000.000 ευρώ. Τέλος προανήγγειλε πως θα τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments