Διεθνή

Λαβρόφ για Ανατολική Μεσόγειο: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλλει στον διάλογο της Κύπρου με την Τουρκία»

Λαβρόφ για Ανατολική Μεσόγειο: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλλει στον διάλογο της Κύπρου με την Τουρκία»
Λαβρόφ για Ανατολική Μεσόγειο: Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κύπρο και την Τουρκία να ξεκινήσουν διάλογο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Την ετοιμότητα της Ρωσίας να συμβάλλει στον διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, από την Κύπρο, όπου βρίσκεται. «Ανησυχούμε για την κατάσταση στη Μεσόγειο Θάλασσα. Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκική Δημοκρατία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός ρεαλιστικού διαλόγου που θα βασίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα και θα στοχεύει στην αναζήτηση δίκαιων, βασισμένων στο διεθνές δίκαιο αποφάσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ στην αρχή των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να προκαλέσουν περιφερειακές εντάσεις.

Ο Λαβρόφ βρίσκεται στην Κύπρο με φόντο της τεταμένες σχέσεις της Λευκωσίας και της Άγκυρας προκειμένου να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αναφορικά με τις ενέργειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να υπογράψουν τις τροποποιήσεις στη συμφωνία διπλής φορολογίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, καθώς και το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών για το 2021-2022.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών από την μεριά του δήλωσε ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τον Λαβρόφ σε μια τόσο σημαντική περίσταση όπως η επέτειος της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών δεσμών των δύο κρατών. Επίσης, ανέφερε ότι θα ενημερώσει τον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με τις «προκλήσεις» της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και κατά της ίδιας της Κύπρου. «Η επίσκεψη παρέχει επίσης την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον κ. Λαβρόφ και να ανταλλάξετε απόψεις σχετικά με παράνομες τουρκικές δραστηριότητες και προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν επιδίδεται σε νέο κρεσέντο προκλητικότητας. Χθες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε: «Για να υποστηρίξουμε την ανεξαρτησία μας έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και την διπλωματία και την στρατιωτική μας ισχύ. Γι’ αυτό και μας λαμβάνουν υπόψη. Τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, χωρίς να πάρουν παράδειγμα από την ιστορία, προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να καταπατήσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Στο τέλος όμως θα αποδεχθούν την αλήθεια. Αυτοί που υψώνουν ανάστημα στην Τουρκία διακινδυνεύουν την ασφάλεια και την ευημερία του λαού τους. Εύχομαι, το λέω ξεκάθαρα, όταν έρθει η ώρα να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα. Αντί να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κι αντί να κάνουν τους νταήδες με τις μισοτελειωμένες στρατιωτικές δυνάμεις τους, αφήνω την ιστορία, τους λέω να εξετάσουν καλά τις διπλωματικές αλλά και τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις τα τελευταία 4 χρόνια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments