Πολιτική

Δένδιας – Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με φόντο την τουρκική προκλητικότητα

Δένδιας – Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με φόντο την τουρκική προκλητικότητα
Δένδιας - Σακελλαροπούλου: Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών. Επί τάπητος τέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι συμφωνίες της Ελλάδας για την χάραξη ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, υποδέχτηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ο υπουργός επεσήμανε στην ΠτΔ ότι η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα «προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού». Και πρόσθεσε πως «είναι κρίμα διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εκπέμπει παντού λογική, σοβαρότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σεβασμό στην ανάγκη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας».

«Είναι κρίμα να έχουμε έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να σας ενημερώσω πού βρίσκεται η χώρα στα εξωτερικά της θέματα αυτό το διάστημα», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε λέγοντας πως «όλοι ξέρουμε είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τη χώρα» αλλά στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συμφωνίες που έκλεισαν το προηγούμενο διάστημα. «Δόξα τω Θεώ είχαμε σημαντικές επιτυχίες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι υπογραφές των δυο συμφωνιών, με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, αναδεικνύουν το ρόλο μας σαν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Έρχονται να προστεθούν και στην αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο, δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να το έχει κάνει αυτό».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στο κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας και κατηγόρησε την «τουρκική ηγεσία, παραγνωρίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας» πως «δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις κι ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων». Ακόμη επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Φυσικά επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων. Και η πλευρά που έχει προκαλέσει την κλιμάκωση πρέπει να είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση».

Αναφερόμενη στις συμφωνίες που υπεγράφησαν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε:

«Η κυβέρνηση, με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναφέρατε, τις δυο πολύ σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και γενικότερα με τη στάση της, έχει προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης και κατανόησης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων. Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους συμμάχους της και πάντα βεβαίως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Είναι απολύτως αναγκαίο να εγκαταλειφθούν οι προκλήσεις για τις οποίες κι εσείς μιλήσατε και βλέπουμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να μείνει χώρος για τον διάλογο και για τη διπλωματία, στοιχεία αναγκαία για την ειρηνική συνύπαρξη, που ελπίζω να δούμε στο μέλλον».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments