Ελλάδα

Μόρια: Στάχτη το νοσοκομείο του καταυλισμού – Ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί

Μόρια: Στάχτη το νοσοκομείο του καταυλισμού – Ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί
Μόρια: Ολοσχερώς καταστράφηκε το προκάτ νοσοκομείο έξω από το ΚΥΤ, που είχε γίνει δωρεά για τις υγειονομικές ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών. Έκρυθμη η κατάσταση στο νησί.

“Καζάνι” που βράζει είναι το νησί της Λέσβου μετά την καταστροφική πυρκαγιά(ακολούθησαν άλλες δύο) στο ΚΥΤ της Μόριας το βράδυ της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου. Ο καταυλισμός έχει καταστραφεί και πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μείνει στο δρόμο. Αρνούνται να επιστρέψουν στο κέντρο, με τους κατοίκους και την πολιτική ηγεσία του νησιού να δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την επαναλειτουργία του. «Αυτό το ΚΥΤ πρέπει πλέον να εξαφανιστεί» τονίζουν.

Στάχτη και το νοσοκομείο του καταυλισμού:

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα προκάτ νοσοκομείο που είναι δωρεά της ολλανδικής πρεσβείας με σκοπό να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών καταστράφηκε και αυτό. Πρόκειται για νοσοκομείο που διέθετε 62 κλίνες και 5 κλίνες ΜΑΦ. “Σε πιάνει απελπισία να είναι στάχτη το προκάτ νοσοκομείο ακριβώς απέναντι του καταυλισμού που είναι δωρεά από την ολλανδική πρεσβεία για τις υγειονομικές ανάγκες των μεταναστών. Ένα νοσοκομείο 62 κλινών και 5 κλινών ΜΑΦ και η στελέχωση απέμεινε να λειτουργήσει. Ευτυχώς δεν υπάρχουν τραυματίες” σχολιάζει στο pagenews.gr για το συμβάν ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Ακόμη τονίζει πως: “Είναι πραγματικά κρίμα αυτό που συμβαίνει με τους προσφυγές και μετανάστες στη Λέσβο. Από πέρυσι που είχαμε επισκεφθεί τον καταυλισμό της Μόριας το είχαμε χαρακτηρίσει υγειονομικό ναρκοπέδιο. Ζητήσαμε την αποσυμφόρηση από μετανάστες του νησιού χωρίς να εισακουστούμε. Οι μετανάστες τώρα είναι πραγματικά σε τραγική κατάσταση. Κοιμούνται στο δρόμο καθ’ οδόν προς το καταυλισμό. Παντού ακαθαρσίες αφού δεν υπάρχουν τουαλέτες. Οι μετανάστες δικαιούνται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης”.

Ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας:

Εν τω μεταξύ η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σήμερα το πρωί στην ενίσχυση των ήδη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα στο νησί έφτασαν με πλοίο κλούβες των ΜΑΤ, οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και οι δύο «Αίαντες», τα ειδικά οχήματα ρίψης νερού. Οι κλούβες τοποθετήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου ζουν μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια. Τα θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ.

Σημειώνεται, πως από το πρωί πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται πάνω στο δρόμο, ή σε αύλειους χώρους επιχειρήσεων και κτήματα όπου στήνουν παραπήγματα από καλάμια και σκηνές καθώς θεωρούν, ότι όσο πιο κοντά είναι στο φραγμό του Καρά Τεπέ τόσο πιο γρήγορα θα φύγουν με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης. Για πρώτη φορά οι κάτοικοι συμφωνούν μαζί τους. Είναι αντίθετοι με την επιστροφή των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων στο ΚΥΤ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψή τους αφού στα σχέδιά της είναι να φτιαχτούν ξανά οι κλειστές δομές. Η περιφέρεια και ο δήμος, όμως, ζητά να απομακρυνθούν όσοι έμεναν στη δομή και να μεταφερθούν στον Πειραιά. Στη συνάντηση μάλιστα, που είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έπεσαν καρφιά για το πως αντιμετωπίζει το ζήτημα η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

«Μετά την άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους δημάρχους και τον εκπρόσωπο της περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ανέφερε πως συμμερίζεται την αγανάκτηση των δημοτών και πως θα συνεχίσει να προσπαθεί για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments