Διεθνή

Πομπέο Τσαβούσογλου: Επικοινωνία για την Ανατολική Μεσόγειο

Πομπέο Τσαβούσογλου: Επικοινωνία για την Ανατολική Μεσόγειο
Πομπέο Τσαβούσογλου: Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Δευτέρας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο.

Δείτε το δημοσίευμα το CNN Turk που αναφέρεται στην επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Μάικ Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχεται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του ο Πομπέο, εξήγησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας έτσι ώστε να υπάρξει διάλογος αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξέφρασε, δε, ανησυχία για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, επισημαίνοντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξορύξει τους πόρους της, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Κατέληξε, επισημαίνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια λύση στο Κυπριακό, στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Εν τω μεταξύ, Ελλάδα, Τουρκία και ΝΑΤΟ θα κάτσουν αύριο, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, στο ίδιο τραπέζι στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στη συνάντηση, που θα γίνει σε στρατιωτικό επίπεδο, θα γίνει συζήτηση επί των προτάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τις ελληνικές παρατηρήσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Να σημειωθεί πως η είδηση έρχεται ύστερα από το «αλαλούμ» που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με ανάλογες συζητήσεις των τριών πλευρών. Η τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε αναφέρει πως υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ κατά τις οποίες συζητήθηκαν «θέσεις σχετικά με την αποτροπή πιθανής στρατιωτικής εμπλοκής».

Η Αθήνα, ωστόσο, διέψευσε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, τονίζοντας πως δεν έγινε κανένας διάλογος με Τούρκο αξιωματικό. Ελληνικές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ, τόνισαν τότε πως Έλληνας αξιωματικός μετέβη στο γραφείο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ προκειμένου να υποβάλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης. Εν συνεχεία, σύμφωνα πάντα με τις διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ζήτησε από τον Έλληνα αξιωματικό σειρά διευκρινίσεων επί των υποβληθέντων σχολίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments