Πολιτική

Μητσοτάκης Μέρκελ: Tηλεφωνική επικοινωνία για το προσφυγικό και την Ανατολική Μεσόγειο

Μητσοτάκης Μέρκελ: Tηλεφωνική επικοινωνία για το προσφυγικό και την Ανατολική Μεσόγειο
Μητσοτάκης Μέρκελ: Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος προανήγγειλε τη φιλοξενία προσφύγων από τη Μόρια, ενώ τόνισε πως η στήριξη στην Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η στήριξη προς την Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο αυτό είναι εφικτό. Η Γερμανία ωστόσο νιώθει υπεύθυνη γι’ αυτό θα σκεφτούμε περισσότερο σχετικά με αυτό. Θα σκεφτούμε ειδικά ποιος έχει περισσότερη ανάγκη και ποιους από αυτούς τους ανθρώπους θα πάρουμε στη Γερμανία», υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα. Να σημειωθεί ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, προτίθεται να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες από τη Μόρια, εκτός από τους 150 ασυνόδευτους ανηλίκους, κάτι που προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ

Αν η Τουρκία δώσει απτά δείγματα γραφής, τότε η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με τη γειτονική χώρα. Αυτή ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα αποκλιμάκωσης της κρίσης», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής (σ.σ. από την Τουρκία), είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η Μεσόγειος αποτελεί πόλο ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και σημείωσε ότι όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα οι απόψεις είναι ταυτόσημες. Και εδώ όμως πρέπει από τις πράξεις να περάσουμε στα λόγια, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση ότι στην Μεσόγειο διακυβεύονται συμφέροντα της ΕΕ».

«Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτή την κρίση. Πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια αυτό για να καρποφορήσει ο διάλογος στον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή», εξήγησε.

Τι είπε για την κατάσταση στη Λέσβο ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τα γεγονότα στην Μόρια. Τα χαρακτήρισε θλιβερά και είπε ότι με την παρέμβαση των Αρχών δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τραυματισμοί. Είπε ακόμα ότι σε λίγες ημέρες δημιουργήθηκε ένας καταυλισμός. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην φύλαξη των ελληνικών συνόρων, η οποία θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στη θάλασσα. «Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως είναι «ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη».

«Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν απομακρυνθεί από το νησί. Οργανώθηκε ήδη προσωρινό κέντρο υποδοχής με συνθήκες καλύτερες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια» σημείωσε και τόνισε ότι τα διδάγματα από αυτή την περιπέτεια είναι πολλά.

«Χρειάζεται μια νέα πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου και επιστροφών. Να δούμε και πώς κάποιοι μετατρέπουν το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε επικίνδυνη παρανομία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το μεταναστευτικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση». «Η Μόρια ανήκει στο παρελθόν και πρέπει να περάσουμε στην ίδρυση μια νέας δομής, όπου θα κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία, με συνευθύνη στη λειτουργία της», πρόσθεσε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι «το μεταναστευτικό αποτελεί μια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε μια δίκαιη και ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να οργανώσουμε την αλληλεγγύη».

Ο Σαρλ Μισέλ θα επισκεφθεί το απόγευμα τη Λέσβο, καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος θέλει να δει με τα μάτια του ποια είναι η κατάσταση και «τι απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε τις επόμενες μέρες». Τόνισε, μάλιστα, ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το μεταναστευτικό και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

«Πρέπει να συνεργαστούμε για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε. Να είμαστε αυστηροί για να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο και όλα τα κράτη μέλη. Αν υπάρχει σεβασμός κοινών αξιών, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό», υπογράμμισε, τέλος, ο Σαρλ Μισέλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments