Ελλάδα

Αλέξης Γρηγορόπουλος: Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης

Αλέξης Γρηγορόπουλος: Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης
Αλέξης Γρηγορόπουλος: Η πρόταση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι να επαναληφθεί η δίκη για τον Κορκονέα αναφορικά με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, δεχόμενη την αίτηση αναίρεσης που στηρίζει η οικογένεια του Γρηγορόπουλου.

Σήμερα ξεκίνησε η συζήτηση στο ΣΤ΄Ποινικό  Τμήμα του Αρείου Πάγου για την αίτηση αναίρεσης της απόφασης Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία αναγνωρίστηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ειδικός φρουρός που πυροβόλησε και σκότωσε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο το 2008, να αφεθεί λίγες μέρες μετά ελεύθερος, έχοντας εκτίσει 13 χρόνια φυλακής. Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση σε πρώτο βαθμό ήταν ισόβια.

Η εισαγγελέας του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος πρότεινε να γίνει δεκτή η αναίρεση και ο δολοφόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου να ξαναδικαστεί μόνο ως προς το σκέλος της απόφασης που αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού.

«Οι λόγοι της αναίρεσης είναι βάσιμοι και θα πρέπει η αναίρεση να γίνει δεκτή», ανέφερε η εισαγγελέας. Η αίτηση αναίρεσης επεσήμαινε ότι το Εφετείο Λαμίας δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν από τη δολοφονία και αναγνώρισε στον Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, με το οποίο έσπασαν τα ισόβια (που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα) και αποφυλάκιστηκε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της δευτεροβάθμιας απόφασης έχοντας εκτίσει κάθειρξη μόλις 13 ετών.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται σε λίγο καιρό. Το «παρών» στον Άρειο Πάγο έδωσαν η μητέρα και η αδερφή του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η ανακοίνωση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής

“Η αναγνώριση του ανωτέρω ελαφρυντικού και η επιβολή ποινής κάθειρξης μόλις 13 ετών για την εν ψυχρώ (με άμεσο δόλο) δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου, αντί της πρωτοδίκως επιβληθείσης ισοβίου καθείρξεως, οδήγησε στην άμεση αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα και έδωσε, κατ’ ουσίαν, στην απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας περιεχόμενο επιβράβευσης στον καταδικασθέντα, που αποφυλακίσθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα, ελάχιστες ημέρες μετά την έκδοση της αποφάσεως.

Όπως και τότε με μεγάλη έμφαση και ένταση δηλώσαμε, ζητώντας την άσκηση αναίρεσης εκ μέρους του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κατά της προκλητικής αυτής αποφάσεως, η προσβαλλόμενη απόφαση πλήττει καίρια το κύρος της Δικαιοσύνης, παραβιάζει τις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου και εν τοις πράγμασιν αμφισβητεί το δικαίωμα στη ζωή ενός αθώου 15χρονου παιδιού, ενθαρρύνοντας στην ουσία την επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων από αστυνομικούς.

Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υποστήριξης της κατηγορίας στο πλευρό της Οικογένειας του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, της μητέρας και της αδελφής του, αύριο θα υποστηρίξουμε την Αναίρεση του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ζητώντας εκείνα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα: Δικαιοσύνη, Πραγματική Τιμωρία και Σεβασμό στη Μνήμη του 15χρονου παιδιού” τονίζουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υποστήριξης της κατηγορίας, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments