Πολιτική

Σταύρος Καλαφάτης για Τουρκία: Στόχος να αποτραπούν οι παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας

Σταύρος Καλαφάτης για Τουρκία: Στόχος να αποτραπούν οι παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας
Σταύρος Καλαφάτης για Τουρκία: Σημειώνει ότι «στόχος, δεν είναι να επιβληθούν κυρώσεις, αλλά να αποτραπούν οι παράνομες ενέργειες σε βάρος της χώρας μας».

Με μια ανάρτηση στο Facebook ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης κάνει λόγο για αναγκαιότητα έγκρισης από το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός πακέτου κυρώσεων για την Τουρκία, το οποίο θα έχει αποτρεπτικό ρόλο και θα παραμείνει στο τραπέζι για κάθε περίπτωση επιστροφής της γειτονικής χώρας σε μονομερείς ενέργειες.

Ο κ. Καλαφάτης σημειώνει ότι «στόχος, δεν είναι να επιβληθούν κυρώσεις, αλλά να αποτραπούν παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας, της σταθερότητας στην περιοχή και των ευρωπαϊκών συμφερόντων και όσο πιο επώδυνες συνέπειες μπορεί να επιφυλάσσουν, τόσο πιο απίθανο είναι να αγνοηθούν από τη γείτονα και να εφαρμοστούν από την Ευρώπη».

Υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της Ελλάδας, έναντι της Τουρκίας, το τελευταίο διάστημα, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., αναφέρει ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική κινητοποίηση, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα έσυρε τις εξελίξεις στην κατεύθυνση των ελληνικών θέσεων» και «η αξίωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να σταματήσουν οι προκλήσεις για να αρχίσουν συζητήσεις έγινε δεκτή σε διεθνές επίπεδο και επιβλήθηκε στην Άγκυρα».

Προσθέτει δε ότι «αναντίλεκτα επέδρασε στην κατεύθυνση αυτή, η ανεπιφύλακτη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, αλλά και η παρέμβαση τόσο της Γερμανίας όσο και των Η.Π.Α. στη γείτονα». Άλλωστε, ο κος Καλαφάτης δεν θεωρεί καθόλου τυχαίο, το γεγονός ότι η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, εκδηλώθηκε μόλις λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου, με ατζέντα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων της με την Τουρκία.

Και υπενθυμίζει τη λήψη απόφασης για το πακέτο κυρώσεων που είχε προταθεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, είχε συζητηθεί τον Αύγουστο στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και είχε παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής. «Αποδεικνύεται έτσι, προσθέτει στην ανάρτηση του ο κ. Καλαφάτης, ότι η απειλή σοβαρών κυρώσεων στη γείτονα, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς, μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά, να υπηρετεί την ειρήνη στην περιοχή και να προάγει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Έγινε ταυτόχρονα πασιφανές πως όσο πιο επώδυνες είναι οι επαπειλούμενες κυρώσεις, τόσο περισσότερο λαμβάνονται υπόψη από τη γείτονα. Και -άρα- τόσο πιο απίθανο είναι να χρειαστεί η εφαρμογή τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments