Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σούδα: «Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα της Ελλάδας με των ΗΠΑ»

Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σούδα: «Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα της Ελλάδας με των ΗΠΑ»
Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σούδα: «Η Σούδα θα γίνει βάση μόνιμου ελλιμενισμού του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.
Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σούδα: «Η Σούδα θα γίνει βάση μόνιμου ελλιμενισμού του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, από την 115 Πτέρυγα Μάχης των Χανίων, στο περιθώριο της επίσκεψης του δεύτερου στη χώρα μας. Σε αυτές ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η Ελλάδα επιστέφει δυναμικά στα Βαλκάνια μετά από μία σχεδόν δεκαετία» σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο σήμερα». Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Σούδα θα γίνει βάση μόνιμου ελλιμενισμού του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης:

«Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγή των δηλώσεών του από τη Σούδα, όπου και βρίσκεται μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Χαίρομαι επίσης που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου στα Χανιά. Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 Πτέρυγα Μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας.

Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης. Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία.

Διευρύνεται όμως και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές. Όπως στην Αλεξανδρούπολη η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Εκεί, κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το ίδιο και το λιμάνι της Καβάλας.

Υπογράφηκε επίσης μια σημαντική νέα διμερής συμφωνία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας. Είναι και αυτό μια απόδειξη του ηγετικού ρόλου που η Ελλάδα παίζει στα Βαλκάνια, στα οποία επιστρέφει δυναμικά μετά από μια σχεδόν δεκαετή απουσία. Η χερσόνησός μας είναι ένα γεωγραφικό σημείο που συγκεντρώνει πολλά κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί και θα αποτελεί πάντα το δυναμικό τους ορμητήριο.

Μάικ Πομπέο: “Έχουμε μία πολύ στρατιωτική σχέση”

Με τη σειρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την φιλοξενία του επιβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται στο απόγειό τους». «Έχουμε μία πολύ στρατιωτική σχέση, βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας. Εχουμε πολλούς στενούς δεσμούς. Το Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στη Σούδα. Είναι κυριολεκτικά η τέλεια επιλογή, λόγω της στρατηγικής θέσης της βάσης, αλλά και συμβολική κίνηση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών» είπε ο κ. Πομπέο χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, οι δυο τους πραγματοποίησαν επίσκεψη στη στρατιωτική βάση της Σούδας. Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης.

Τους κ. Μητσοτάκη και κ. Πομπέο υποδέχθηκαν στις 10:00 το πρωί εκπρόσωποι από την στρατιωτική ηγεσία των δύο βάσεων και έγινε ενημέρωση στην πίστα της αμερικανικής βάσης (NSA), παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή. Παρόντες από την αμερικανική πλευρά ήταν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, οι δύο πολιτικοί επισκέφθηκαν τη ναυτική βάση στο Μαράθι όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium), τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. Λίγα λεπτά αργότερα, σε κοντινό σημείο της βάσης, ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής Φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς». Η άφιξή τους αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας (και στα Αγγλικά) ενώ τους ανέμενε επί του πλοίου άγημα απόδοσης τιμών.

Στη διευρυμένη συνάντηση που άρχισε στις 11:20 στην 115 Πτέρυγα Μάχης, πέραν των κ. Μητσοτάκη και Πομπέο, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κ. Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και Σουρανή. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο Τζέφρι Πάιτ, o βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, ο στρατιωτικός σύμβουλος του κ. Πομπέο, Ρίκι Βάντελ, και η σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαίρη Κίσσελ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments