Πολιτική

Μητσοτάκης – Πομπέο: Στη στρατιωτική βάση της Σούδας οι δύο πολιτικοί

Μητσοτάκης – Πομπέο: Στη στρατιωτική βάση της Σούδας οι δύο πολιτικοί
Μητσοτάκης – Πομπέο: Στην ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, βρίσκονται εδώ και λίγη ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα Μέσα.

Στην ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη, έφτασαν το πρωί της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Οι δυο τους ξεναγούνται και ενημερώνονται από τους διοικητές των δύο βάσεων της αμερικανικής και της ελληνικής ενώ αμέσως μετά θα μεταβούν στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14. Θα ακολουθήσει ξενάγηση σε ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται στο ναύσταθμο και διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Στο τέλος θα γίνουν κοινές δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης.

Στην διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, εκτός από τον πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή. Από την πλευρά των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, και δυο σύμβουλοι του κ. Πομπέο. Αμέσως μετά θα γίνουν δηλώσεις, ενώ στις 13:15 ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον κ.Μητσοτάκη θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού. Στις 17:00 θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Σημειώνεται πως στις δηλώσεις αναμένεται η επιβεβαίωση διά στόματος του Μάικ Πομπέο της στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.

Αυτές είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ στην Ελλάδα:

Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Αμερικανό όμολογό του, Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίστηκε το ευρύ πεδίο στρατηγικών προτεραιοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, αλλά και τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών, σε διπλωματία, άμυνα, ασφάλεια, εμπόριο, επενδύσεις και ενέργεια. Οι δύο ΥΠΕΞ μοιράστηκαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Εν προκειμένω, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης στη θάλασσα μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι δύο χώρες επανέλαβαν επίσης την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της στενής συνεργασίας τους ως Συμμάχων του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

The Times: Συζητείται μεταφορά εξοπλισμού των ΗΠΑ από Ιντσιρλίκ στη Σούδα

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή των «Times» στην , ο Μάικ Πομπέο και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται διερευνητικές επαφές για μετεγκατάσταση στη Σούδα κρίσιμου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε  και  και όχι στην  εκλαμβάνεται ως ένδειξη της φθίνουσας υπομονής των ΗΠΑ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας, μιλώντας στη , ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αποκάλυψε πως το υπουργείο έχει ήδη λάβει απόφαση, μετά από εισήγηση των Ενόπλων Δυνάμεων, να δημιουργήσει δεύτερο ναύσταθμο στη Σούδα της Κρήτης, προκειμένου να ανεφοδιάζονται τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τα υποβρύχια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments