Πολιτική

Τουρκία κυρώσεις: «Ξεχάστε τις» είπε η Γερμανία στην Κύπρο

Τουρκία κυρώσεις: «Ξεχάστε τις» είπε η Γερμανία στην Κύπρο
Τουρκία κυρώσεις: Γερμανοί αξιωματούχοι εξήγησαν στην κυβέρνηση της Κύπρου ότι δεν γίνεται να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Πώς δικαιολόγησαν την τοποθέτησή τους.

Μια είδηση που θα συζητηθεί μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι Γερμανοί αξιωματούχοι μετέφεραν στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ότι ήταν πολύ απίθανο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τις κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι εξήγησαν ότι η επιβολή κυρώσεων θα ήταν λανθασμένη στρατηγική, διότι θα μπορούσε να ωθήσει την Τουρκία σε ακόμα πιο ακραίες θέσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κύπρος έβαλε βέτο στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, επικαλούμενη την αδράνεια του μπλοκ να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Η Γερμανία δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την εκτόνωση της κρίσης που πυροδότησε η Τουρκία με τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα, αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, επικαλούμενη ξένες διπλωματικές πηγές.

Στις 10 Αυγούστου, η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό σκάφος του Oruc Reis, με συνοδεία ναυτικού, στην περιοχή μεταξύ της Κύπρου και Κρήτης, πυροδοτώντας μια στρατιωτική κλιμάκωση που ενέπλεξε τα μέλη της ΕΕ Κύπρο, Ελλάδα και Γαλλία.

Στην Κύπρο αύριο οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ισπανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει αύριο (30/9) χωριστές συναντήσεις και επαφές με την υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας της Ισπανίας, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχες επισκέψεις εργασίας στην Κύπρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ισπανίδα ομόλογο του, την οποία θα ακολουθήσουν στη συνέχεια διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια των επαφών, θα ανασκοπηθούν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισπανίας και θα εξετασθούν συγκεκριμένοι τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυσή τους, ενώ θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, υπό το φως των συνεχιζόμενων έκνομων ενεργειών στης Τουρκίας, και ιδιαίτερα ενόψει της σχετικής συζήτησης που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Περαιτέρω, θα συζητηθούν θέματα κοινού Ευρωπαϊκού, Μεσογειακού, και περιφερειακού ενδιαφέροντος και θα εξετασθούν συγκεκριμένοι τρόποι ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας και σε αυτό το πλαίσιο.

Με το πέρας των επαφών τους, ο κ. Χριστοδουλίδης και η κ. Γκονθάλεθ Λάγια θα προβούν σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών (στις 12.15μ.μ.). Νωρίτερα το πρωί η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συνάντηση και επαφές με τον Νίκο Δένδια

Tο απόγευμα της ίδιας μέρας, ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Δένδια, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο στο πλαίσιο των τακτικών επαφών Λευκωσίας – Αθήνας.

Οι δύο υπουργοί θα έχουν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί ο συντονισμός ενεργειών και δράσεων ενόψει της στρατηγικής συζήτησης για την Τουρκία που θα γίνει στο πλαίσιο του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της Τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με το πέρας των διαβουλεύσεων, οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Δένδιας θα προβούν σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments