Διεθνή

Ναβάλνι για δηλητηρίαση: «Ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από αυτή»

Ναβάλνι για δηλητηρίαση: «Ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από αυτή»
Ναβάλνι για δηλητηρίαση: Τον Ρώσο πρόεδρο «βλέπει» πίσω από την φερόμενη δηλητηρίασή του ο επικριτής του Κρεμλίνου.

Τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορεί για τη δηλητηρίασή του ο Αλεξέι Ναβάλνι. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο επικριτής του Κρεμλίνου δήλωσε πως “ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από το έγκλημα αυτό” ενώ τόνισε ότι δεν φοβάται.

“Ισχυρίζομαι ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από το έγκλημα και δεν έχω άλλες εκδοχές γι’αυτό που συνέβη”, δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξης, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί αργότερα σήμερα. “Δεν αισθάνεσαι πόνο, αλλά ξέρεις ότι πεθαίνεις”, δήλωσε ακόμη ο Ναβάλνι για την στιγμή που ο νευροτοξικός παράγοντας άρχισε να έχει επίδραση στον οργανισμό του. Επίσης, σημείωσε ότι θα επιστρέψει στη Ρωσία. “Καθήκον μου είναι τώρα να εξακολουθήσω να μην φοβάμαι. Και δεν φοβάμαι τίποτα”, κατέληξε.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ασθένησε κατά τη διάρκεια πτήσης εσωτερικού στη Ρωσία στις 20 Αυγούστου.

Αρχικά, υποβλήθηκε σε θεραπεία στη Σιβηρική πόλη Ομσκ, όπου το αεροπλάνο έπρεπε να προσγειωθεί επειγόντως. Δύο ημέρες αργότερα, όταν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν κατάλληλος για διασυνοριακή εναέρια μεταφορά, ο 44χρονος μεταφέρθηκε στην κλινική Charite με έδρα το Βερολίνο για περαιτέρω θεραπεία. Η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν αποδείξεις πως ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, τα συμπεράσματα των Γερμανών γιατρών επιβεβαιώθηκαν από εργαστήρια στη Γαλλία και τη Σουηδία. Αντίθετα, οι δοκιμές που διεξήχθησαν από γιατρούς στη Ρωσία δεν έδειξαν ίχνη δηλητηρίου στο σύστημα του Ναβάλνι, ωθώντας τη Μόσχα να απαιτήσει από τη Γερμανία να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της. Ωστόσο, ακόμη η Ρωσία δεν έχει λάβει κάποια απόδειξη. Ο Ναβάλνι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 23 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να αναρρώσει πλήρως.

Πολιτικός ακτιβιστής που βοήθησε στην μεταφορά του Ναβάλνι στη Γερμανία είχε δηλώσει στις 24 Σεπτεμβρίου ότι ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν μήνα για να ανακτήσει τις δυνάμεις του, προσθέτοντας ότι είναι σαφές ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στη Ρωσία και να επαναλάβει την πολιτική του δραστηριότητα. Μάλιστα, φέρεται η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, να τον είχε επισκεφθεί κρυφά ενώ βρισκόταν στο Charite.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments