Οικονομία

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι θα γίνει με τους κληρονόμους – Αναμένονται οι αποφάσεις

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι θα γίνει με τους κληρονόμους – Αναμένονται οι αποφάσεις
Αναδρομικά συνταξιούχων: Σε λίγες ημέρες οι αποφάσεις για το αν θα αναγνωριστούν τα αναδρομικά στους κληρονόμους.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένονται αποφάσεις σχετικά με το αν θα αποδοθούν και στους κληρονόμους των συνταξιούχων τα αναδρομικά που θα λάβουν οι δικαιούχοι, τα οποία θα λάβουν ως επιστροφές των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις τους την περίοδο από 11-5-2015 έως 12-5-2016.

Περίπου 1.000.000 κληρονόμοι περισσότερων από 400.000 θανόντων συνταξιούχων μέσα στην περίοδο 2016-2019 αναμένουν το τι θα γίνει. Στην περίπτωση ωστόσο, που η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να τους αναγνωρίσει τα αναδρομικά τότε θα πρέπει να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και να κατοχυρώσουν το κληρονομικό τους δικαιώματα αναδρομικά.

Bρούτσης: Θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα, τα αναδρομικά

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον  ο υπουργός Εργασίας , ακατάσχετα και ασυμψήφιστα με βεβαιωμένα χρέη θα είναι τα αναδρομικά συνολικού ύψους 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ που θα λάβουν εντός του Οκτωβρίου 1.100.000 συνταξιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία που κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες στο νομοσχέδιο του  για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν αναδρομικά ύψους 500 εκατομμύρια ευρώ για το εντεκάμηνο 2015-2016, χωρίς να αναμένεται πλέον η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

O υπουργός τόνισε ότι τα ποσά θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα του χρόνου και δεν θα γίνει προκαταβολικά η φορολόγηση τους, ενώ πρόσθεσε ότι όσοι λάβουν αναδρομικά θα παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις. Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι το  εξετάζει αυτή τη στιγμή  αν θα λάβουν τα αναδρομικά και οι κληρονόμοι, κάτι που θα έχει αποφασιστεί μέχρι την Τρίτη, οπότε και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της  η σχετική τροπολογία.

Για μέσα Οκτωβρίου προγραμματίζεται, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση και η πληρωμή των αναδρομικών στις συντάξεις χηρείας για το ποσοστό της διαφοράς (από το 50% στο 70%) και αφορούν στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα θα δοθούν και οι αυξήσεις στις συντάξεις. Τέλος, σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια εργασίας, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι τον Δεκέμβριο θα δοθούν αναδρομικά 14 μηνών σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments