Πολιτική

Πιερρακάκης για κορωνοϊό: «Στον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα»

Πιερρακάκης για κορωνοϊό: «Στον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα»
Πιερρακάκης για κορωνοϊό: «Όλες αυτές οι σκέψεις υπάρχουν, επεξεργάζονται εφαρμογές, ωστόσο ανακοινώνονται όταν είναι έτοιμες», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης για το νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού και επιτήρησης των κατά τόπους μέτρων, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας covid19.gov.gr. «Ο κορωνοϊός ήταν ψηφιακός επιταχυντής», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης εξηγώντας πως η πανδημία επιταχύνει έναν σχεδιασμό που υπήρχε ήδη. Σε αυτόν το χάρτη, υποστήριξε, συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα και οπτικοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν σωστή και ευπρόσιτη πληροφορία στον πολίτη.

Στην πράξη, ο χρήστης εισέρχεται στο σάιτ, επιλέγει το χάρτη και είτε γράφοντας τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που τον ενδιαφέρει είτε διαλέγοντας την περιφερειακή ενότητα, αποκτά πρόσβαση στα δεδομένα. Εάν υπάρξουν περαιτέρω μέτρα, τότε θα γίνουν και μεταβολές στην πλατφόρμα, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως τα στοιχεία θα εμπλουτίζονται συνεχώς.

Είπε επίσης, πως υπάρχει η σκέψη για τη δημιουργία μια πλατφόρμας ιχνηλάτησης. «Όλες αυτές οι σκέψεις υπάρχουν, επεξεργάζονται εφαρμογές, ωστόσο ανακοινώνονται όταν είναι έτοιμες», δήλωσε. Ακόμα, υποστήριξε πως το gov.gr θα γίνει και εφαρμογή για κινητά όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι κρατικές υπηρεσίες σε ένα σημείο. Τέλος, μίλησε για το 5G, το οποίο θα έρθει στη χώρα μας στις αρχές του επόμενου έτους. «Πιστεύω ότι θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», είπε σχετικά.

Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας:

  • Επίπεδο 1: ετοιμότητας,
  • Επίπεδο 2: επιτήρησης,
  • Επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και
  • Επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο

β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού

γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Για το επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα δείτε εδώ

Για τα μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού δείτε εδώ

Επίπεδο υγειονομικής Ασφάλειας

Σε σύνολο 74 περιφεριακών ενοτήτων, 26 είναι σε ετοιμότητα (πράσινο), 25 σε κατάσταση επιτήρησης(κίτρινο) και 23 σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης(πορτοκαλί). Καμία δεν είναι προς το παρόν στο κόκκινο, δηλαδή στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, ωστόσο η Αττική και το κέντρο της Αθήνας συγκαταλέγονται στις περιοχές του επιπέδου3. Αναλυτικά οι περιοχές είναι:Αττική, Αχαία, βόρειο τομέα Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Καρδίτσα, Κεα- Κύθνος, κεντρικός τομέας Αθηνών, Λέσβος, Μύκονος, νήσοι Αττικής, Πειραιάς, Σάμος Τρίκαλα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments