Αθλητισμός

Κώστας Αντετοκούνμπο: Ο πρώτος Ελληνας πρωταθλητής στο NBA

Κώστας Αντετοκούνμπο: Ο πρώτος Ελληνας πρωταθλητής στο NBA
Κώστας Αντετοκούνμπο: Στην απονομή με τις σημαίες της Ελλάδας και της Νιγηρίας.

Μπορεί να έχει αγωνιστεί ελάχιστα φέτος με τους Λος Αντζελες Λέικερς, αλλά ο Κώστας Αντετοκούνμπο θα γραφτεί στην ιστορία ως ο πρώτος Ελληνας μπασκετμπολίστας που κατακτά πρωτάθλημα στο NBA. Ο νεαρός άσος είχε θέση ρολίστα, αλλά στα πλέι οφ δεν αγωνίστηκε, ωστόσο αποτελεί μέλος της ομάδας των Λέικερς και ήταν στον πάγκο με τους υπόλοιπους παίκτες. Πανηγύρισε κι αυτός το 17ο πρωτάθλημα στην ιστορία της ομάδας του και μάλιστα στην απονομή εμφανίστηκε με μία σημαία της Ελλάδας και άλλη μία της Νιγηρίας, του τόπου καταγωγής του.

Στα αποδυτήρια των Λέικερς φυσικά στήθηκε το καθιερωμένο πάρτι με το λούσιμο της σαμπάνιας. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο πήρε την ελληνική σημαία και το τρόπαιο αγκαλιά, με τον συμπαίκτη του, Τζαβέιλ ΜακΓκι να κάνει πλάκα στα σόσιαλ και να λέει πως «όλοι μιλάτε για τον Greek Freak, αλλά αυτός εδώ είναι ο πρώτος που το κέρδισε», με τον Κώστα να ποζάρει όλο καμάρι.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Σεπόλια. Ως νεαρός, άρχισε την ασχολία του με την καλαθοσφαίριση στις ακαδημίες του Φιλαθλητικού Ζωγράφου. Αφού ο μεγαλύτερος αδελφός του Γιάννης, επιλέχθηκε από τους Μιλγουόκι Μπακς, στο NBA Νραφτ 2013, ο Κώστας, μαζί με τους γονείς του και τον μικρότερο αδελφό του, Αλέξη, μετακόμισε στο Μιλγουόκι. Παρακολούθησε το λύκειο Ντομίνικαν, στο Γουάιτφις Μπέι του Ουισκόνσιν,όπου έπαιξε καλαθοσφαίριση λυκείου, κατά τη διάρκεια της πρωτοετούς και δευτεροετούς χρονιάς του. Ως δευτεροετής, οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του πολιτειακού πρωταθλήματος.

Μετά το λύκειο προχώρησε για να παίξει κολεγιακή καλαθοσφαίριση στο Πανεπιστήμιο του Ντέιτον. Τη σεζόν 2016-17, την πρώτη του με τους Φλάιερς, έμεινε red-shirted, αφού θεωρήθηκε ως «μερικώς προκριθέντας», λόγω του ότι είχε περάσει τα πρώτα δύο χρόνια του λυκείου στην Ελλάδα. Έκανε το ντεμπούτο του τη σεζόν 2017-18,  έχοντας κατά μέσο όρο 5,2 πόντους, 2,9 ριμπάουντ, 0,4 ασίστ, 0,2 κλεψίματα και 1,1 τάπα ανά αγώνα, σε 15,1 λεπτά ανά αγώνα.

Στις 22 Μαρτίου 2018 δηλώθηκε για το NBA Ντραφτ 2018. Αργότερα θα δήλωνε, ότι σκόπευε να προχωρήσει ως επαγγελματίας στο ντραφτ εκείνο το έτος. Στις 4 Μαΐου 2018, ήταν ένας από τους 69 παίκτες, αριθμός ρεκόρ, που θα μπήκαν στο NBA Draft Combine. Σχεδιάστηκε να είναι επιλογή του δεύτερου γύρου, παρόμοια με τον μεγαλύτερο αδελφό του Θανάση, λόγω της έλλειψης αξιοσημείωτης προόδου στην πρωτοετή κολεγιακή σεζόν. Τελικώς, θα ήταν η τελευταία επιλογή του ντραφτ 2018, αφού επιλέχθηκε από τους Φιλαδέλφεια 76ερς, μόνο για να ανταλλαχθεί αμέσως στους Ντάλας Μάβερικς.

Στις 13 Ιουλίου, υπέγραψε συμβόλαιο two-way. Σε όλη τη διάρκεια του συμβολαίου, θα μοίραζε το χρόνο παιχνιδιού του, μεταξύ των Μάβερικς και της θυγατρικής της στην NBA G League, τους Τέξας Λέτζεντς. Έκανε το ντεμπούτο του στο NBA στις 20 Μαρτίου 2019, στην ήττα με 118-126 από τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς. Στις 19 Ιουλίου 2019, ο Αντετοκούνμπο αποδεσμεύτηκε από τους Μάβερικς.

Στις 22 Ιουλίου 2019, υπέγραψε με τους Λος Άντζελες Λέικερς. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αγωνίστηκε περισσότερο την αναπτυξιακή λίγκα (G-League) και την θυγατρική ομάδα του οργανισμού, Σάουθ Μπέϊ Λέϊκερς, στην οποία έπαιξε συνολικά σε 38 αγώνες και ήταν 5ος σκόρερ (μ.ο. 14,1π. με 62,3% εντός πεδιάς), τρίτος ριμπάουντερ (μ.ο. 7,8ρ.) και πρώτος μπλοκέρ (μ.ο. 1,3) της ομάδας. Αγωνίστηκε με την Εθνική Νέων. Έπαιξε στη Β κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κάτω των 20 του 2016, όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο.[19] Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, είχε κατά μέσο όρο 1,3 πόντους, 1,8 ριμπάουντ και 0,3 ασίστ ανά παιχνίδι. Επιλέχθηκε στην προεπιλογή της Εθνικής Ελλάδας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments