Διεθνή

ΕΕ «χρυσά διαβατήρια»: Η Κύπρος μπορεί να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης

ΕΕ «χρυσά διαβατήρια»: Η Κύπρος μπορεί να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης
ΕΕ «χρυσά διαβατήρια»: Η Κομισιόν αντιδρά στο σκάνδαλο που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από το ρεπορτάζ του Al Jazeera. Είναι πιθανό η Κύπρος να λογοδοτήσει στην Δικαιοσύνη.

Μετά το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Κύπρο, η Κομισιόν παίρνει θέση και δεν αποκλείει η Λευκωσία να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκή Ένωσης για την παραχώρηση ιθαγένειας σε μη Ευρωπαίους με ύποπτο ποινικό υπόβαθρο. Το σκάνδαλο ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις μιας μυστικής ομάδας δημοσιογράφων του Al Jazeera. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε εμφανίζονται αξιωματούχοι της Κύπρου να «παζαρεύουν» ένα διαβατήριο για κάποιον υποτιθέμενο Κινέζο «επενδυτή» που είχε καταδικαστεί ερήμην σε εφτά χρόνια φυλακής για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στο ρεπορτάζ βλέπουμε τους δημοσιογράφους-ερευνητές να συναντούν δικηγόρους στην Κύπρο, τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη (από το ΔΗΣΥ), οι οποίοι τους πληροφορούν ότι οι «προβληματικές περιπτώσεις» παίρνουν διαβατήριο αν καταβάλλουν περισσότερα χρήματα. Στο ντοκιμαντέρ εντυπωσιάζει η άνεση με την οποία περιγράφεται η παράνομη συναλλαγή.

Η αντίδραση της Κομισιόν ήταν δεδομένη καθώς η παραχώρηση κυπριακής ιθαγένειας σημαίνει αυτόματα και παραχώρηση ευρωπαϊκής ιθαγένειας. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Euobserver Nikolaj η Ευρωαπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε μια πρώτη δήλωση.

«Παρατηρήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι ανταλλάσσουν ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera, αναφέροντας ότι η επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος τη συμμόρφωση του κυπριακού συστήματος με το δίκαιο της ΕΕ, «ενόψει πιθανών διαδικασιών επί παραβάσει».

Οι υποστηρικτές του κυβέρνησης λένε ότι διενεργείται διεξοδικός έλεγχος για να βεβαιωθούν ότι δεν χορηγούνται διαβατήρια οι εγκληματίες. Ωστόσο, ένα τέτοιο Κυπριακό διαβατήριο παρέχει στον αγοραστή το δικαίωμα να ζει και να εργάζεται σε οποιαδήποτε από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Το βίντεο του Al Jazeera

Πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στην Κύπρο

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα και από τη θέση του στο κόμμα, ενώ ξεκίνησε από τη Βουλή και διαδικασία να ακυρωθεί ο νόμος των «χρυσών» διαβατηρίων. Ωστόσο η πολιτική κρίση καλά κρατεί, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής αρνείται να παραιτηθεί.

Οι βουλευτές απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η υποεπιτροπή της Επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Βουλής, η οποία μελετά θέματα δεοντολογίας των βουλευτών, εκδήλωσε την πρώτη αντίδραση στην άρνηση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να υποβάλει την παραίτηση του. Οι βουλευτές αρνήθηκαν να παραστούν στην σημερινή προγραμματισμένη συνεδρία. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Θεσμών, Γιώργος Περδίκης, «δεν πρόκειται να συνεδριάσουμε εκτός και αν παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος από το βίντεο του Al Jazeera φαίνεται να εμπλέκεται σε σοβαρή υπόθεση διαφθοράς».

Ο Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Δημήτρης Συλλούρης προεδρεύει της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω απουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη στο εξωτερικό. Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες, όταν λέει ότι σταματά το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων (Χρυσών διαβατηρίων), αλλά θα συνεχιστεί η εξέταση άλλων χιλίων υποθέσεων. Ο βουλευτής των Οικολόγων προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου για άμεσο τερματισμό του προγράμματος, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη και την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί δαιμόνων, προς τους δημοσιογράφους και τον κάλεσε να απολογηθεί.

Όλα τα κόμματα ζητούν από τον κ. Συλλούρη να υποβάλει άμεσα την παραίτηση του ώστε να πάψει να καλύπτεται από ασυλία και να ανακριθεί. Σε διαφορετική περίπτωση ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο την άρση της ασυλίας του κ. Συλλούρη και αφού εξεταστεί το αίτημα να ληφθεί απόφαση. Μια τέτοια διαδικασία ίσως να απαιτήσει χρόνο.

Ο εκνευρισμός του Νίκου Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσερχόμενος σε χώρο εκδήλωσης την Τρίτη, είπε στους δημοσιογράφους να μην τον ρωτήσουν για το σκάνδαλο,γιατί θα «σας πάρει ο δαίμονας». Η δήλωση αυτή καταγράφηκε σε βίντεο και κάνει τον γύρο των ΜΜΕ και του διαδικτύου σε όλη την χώρα.

Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, στην οποία αναφέρεται στο βίντεο και δίνει «εξηγήσεις» για τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Νίκος Αναστασιάδης τιμάει τους δημοσιογράφους.

Στην σχετική δήλωση τονίζεται χαρακτηριστικά ότι:

«Επειδή είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο, το οποίο, δυστυχώς, αφήνει λανθασμένες εντυπώσεις για τον σεβασμό που τρέφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσερχόμενος σε χώρο εκδήλωσης και, αφού τον πλησίασαν τα τηλεοπτικά συνεργεία, τους ζήτησε, off the record, να μην ερωτηθεί για το βίντεο του Al Jazeera, και ο λόγος ήταν επειδή ο ίδιος δεν είχε την ευκαιρία μέχρι εκείνη την ώρα να το δει.

Συνεπώς, πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν θα απαντήσει επί του συγκεκριμένου θέματος εάν ερωτηθεί αφού και δεν είχε ιδία άποψη για το βίντεο, διατυπώνοντας το αυτό με τη συγκεκριμένη έκφραση την οποία χρησιμοποίησε αστειευόμενος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σέβεται και τιμά τους δημοσιογράφους, τα ΜΜΕ, καθώς και το λειτούργημα τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments