Διεθνή

Υπόθεση Ναβάλνι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Υπόθεση Ναβάλνι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Υπόθεση Ναβάλνι: Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν διαθέτει στοιχεία για να αποδείξει ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε.

Προειδοποιητικές βολές κατά της Ευρώπης εξαπέλυσε την Τετάρτη η Ρωσία, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. «Η Μόσχα θα απαντήσει αναλογικά στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι» προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ.  Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν διαθέτει στοιχεία για να αποδείξει ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με το νευροτοξικό παράγοντα Novichok.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου αντιπολιτευόμενου.  Το θέμα θα τεθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής.  «Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επεξεργαστεί μια πανευρωπαϊκή απάντηση στην υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, λαμβάνοντας υπόψιν το πόρισμα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW)» είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Ναβάλνι έδωσε την πρώτη του συνέντευξη μετά τη δηλητηρίαση

Ο Αλεξέι Ναβάλνι έδωσε την πρώτη του συνέντευξη από τότε που πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο του Βερολίνου. Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος στον Πούτιν πολιτικός μίλησε σε συμπατριώτη του μπλόγκερ στο YouTube. Ο Ναβάλνι δήλωσε ότι τον δηλητηρίασε το Κρεμλίνο επειδή τον θεωρεί απειλή και πως η κατάσταση της υγείας του έχει βελτιωθεί πολύ με τους γιατρούς να είναι ευχαριστημένοι και εντυπωσιαμένοι με την ταχεία ανάρρωσή του.

Ο Ρώσος πολιτικός είπε σε σχέση με την υγεία του: «Τα χέρια μου τρέμουν σε μεγάλο βαθμό και κάνω φυσικοθεραπείες, ενώ η αποθεραπεία μου στη Γερμανία πιθανόν να χρειαστεί δύο ακόμη μήνες», ενώ έδειξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και τα τρεμάμενα χέρια του.

Να τονίσουμε ότι ο Ναβάλνι συνήλθε από το κώμα πριν λίγες εβδομάδες, αφού είχε χάσει τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια πτήσης του στη Σιβηρία στις 20 Αυγούστου και έπειτα είχε μεταφερθεί στο Βερολίνο για θεραπεία. Σύμφωνα με τους Γερμανούς γιατρούς, η κατάρρευση του ήταν αποτέλεσμα δηλητηρίασης, καθώς ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του ο νευροτοξικός παράγοντας νόβιτσοκ.

Πολλές χώρες της Δύσης, ανάμεσα στις οποίες είναι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ζητήσει εξηγήσεις για την υπόθεση Ναβάλνι από το Κρεμλίνο που δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για την κατάστασή του.

Ο πολιτικός αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στη συνέντευξή του ότι οι γιατροί στο Όμσκ της Σιβηρίας, όπου είχε μεταφερθεί αρχικά, δεν επέτρεπαν την αερομετακομιδή του στη Γερμανία ώστε να εξαφανιστούν από τον οργανισμό του τα ίχνη του νόβιτσοκ. Για το πώς έζησε ο ίδιος τα όσα εκτυλίχθηκαν εκείνες τις μέρες ανέφερε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει τι του συμβαίνει και πως πίστευε ότι πεθαίνει.

«Την ημέρα που δηλητηριάστηκα αισθανόμουν απολύτως καλά και η κατάστασή μου άλλαξε αιφνιδίως 20 λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου από το Όμσκ» και συνέχισε λέγοντας «δεν γνωρίζω με ποιόν τρόπο εισήλθε ο παράγοντας νόβιτσοκ στον οργανισμό μου. Πιθανόν να άγγιξα κάτι».

Ο Ναβάλνι πιστεύει ότι οι ρωσικές υπηρεσίες, με εντολή του Ρώσου προέδρου τον δηλητηρίασαν με αυτό το σπάνιο νευροτοξικό παράγοντα επειδή οι Αρχές τον έβλεπαν ως απειλή εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο χρόνο. Οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον επόμενο Σεπτέμβριο αν και υπάρχει η σκέψη να μεταφερθούν για την επόμενη άνοιξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments