Πολιτική

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Προκλητική ενέργεια το περιστατικό με το αεροσκάφος, εκτίθεστε – Να μην επαναληφθεί

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Προκλητική ενέργεια το περιστατικό με το αεροσκάφος, εκτίθεστε – Να μην επαναληφθεί
ΥΠΕΞ σε Τουρκία: «Για ακόμη μια φορά οι τουρκικές Αρχές προέβησαν σε μια προκλητική ενέργεια, απολύτως περιττή», αναφέρει ο Βασίλης Κοΐνης.

Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Βασίλης Κοΐνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την υπέρπτηση του κυβερνητικού αεροσκάφους που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ανέφερε τα εξής:

«Παρά το γεγονός ότι έγιναν από ελληνικής πλευράς όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να διέλθει του εναέριου χώρου της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά οι τουρκικές Αρχές προέβησαν σε μια προκλητική ενέργεια, απολύτως περιττή.

Μια ενέργεια που δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία.

Η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες, ζητώντας από τις τουρκικές αρχές ανάλογα απαράδεκτα περιστατικά να μην επαναληφθούν».

Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στην Τουρκία για το συμβάν

Εντολή να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας δόθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, από τη Βαγδάτη στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Οι ίδιες υποστηρίζουν πως, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Η ελληνική πρεσβεία στην τούρκικη πρωτεύουσα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σχετικά με τα «καψώνια» των Τούρκων, είναι αυτονόητο ότι οι γείτονες γνώριζαν ότι θα περάσει το αεροσκάφος πάνω από τον εναέριο χώρο τους καθώς μιλάμε για μια πτήση VIP. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα δεν έδινε άδεια στο αεροσκάφος να περάσει με αποτέλεσμα ο  να μείνει για 20 λεπτά εγκλωβισμένος στον αέρα μέχρι τελικά να πάρει το «ΟΚ» να συνεχίσει το ταξίδι του για την επιστροφή στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Τουρκία είχε επιτρέψει αρχικά την υπέρπτηση του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών πάνω από το έδαφος της, όταν η πτήση έφτασε στα σύνορά της με το Ιράκ, εμπόδισε την πτήση και ανάγκασε το ελληνικό  να κάνει κύκλους έως ότου να δοθεί, τελικά, η άδεια. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι οι Τούρκοι όχι μόνο γνώριζαν ότι η πτήση είναι VIP, αλλά ήξεραν και ότι στο αεροσκάφος βρίσκεται ο . Όταν από την Τουρκία δεν επέτρεψαν στο αεροπλάνο να περάσει από τον εναέριο χώρο της, ξεκίνησε ένας διπλωματικός μαραθώνιος, από τη μια σε διπλωματικό επίπεδο και από την άλλη με τον πιλότο του Embraer να προσπαθεί να συνεννοηθεί με τις τουρκικές αρχές. Οι γραφικότητες των Τούρκων ολοκληρώθηκαν και ο Έλληνας ΥΠΕΞ έφτασε στη χώρα μας χωρίς άλλα προβλήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments