Διεθνή

Μέρκελ Τουρκία: Λυπηρές και αχρείαστες οι πρόσφατες ενέργειές της – Αυξάνει την ένταση έτσι

Μέρκελ Τουρκία: Λυπηρές και αχρείαστες οι πρόσφατες ενέργειές της – Αυξάνει την ένταση έτσι
Μέρκελ Τουρκία: Η Καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε πως η ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών αλλά οι κινήσεις της γειτονικής χώρας αυξάνουν την ένταση.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «λυπηρά και αχρείαστα τα πρόσφατα μονομερή μέτρα της Τουρκίας» τα οποία, όπως σχολίασε, «προκαλούν και αυξάνουν και πάλι την ένταση, αντί να τη μειώνουν».

Μάλιστα, παρέπεμψε στα Συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι η ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. «Παραπέμψαμε για άλλη μία φορά στα Συμπεράσματα πριν από 14 μέρες. Αλλά ήμαστε σύμφωνοι ότι τα πρόσφατα μονομερή μέτρα της Τουρκίας, τα οποία βεβαίως και προκαλούν, αυξάνουν και πάλι την ένταση αντί να την μειώνουν- και το βρίσκω αυτό πολύ λυπηρό, αλλά και αχρείαστο».

Αυτό τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε επί των θετικών πτυχών της ατζέντας μας». «Μας είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί με την Τουρκία τον δρόμο που έχουμε σχεδιάσει, γιατί η περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, και της ΕΕ, και θέλω αυτό να το υπογραμμίσω, αλλά και της Τουρκίας», κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Στενός «κορσές» της Τουρκίας η ΕΕ σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα τεθεί ξανά στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε ο ίδιος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί τις εξελίξεις «στενά, ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».

Πιο συγκεκριμένα, ο κος Μισέλ σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε να συζητήσουμε ξανά το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, θα ήθελα να ακολουθήσουμε αυτήν την προσέγγιση. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τους ηγέτες για τις εξελίξεις και να έχουμε μία σύντομη συζήτηση. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά, μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη – μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments