Πολιτική

Opinion Poll: Το πολιτικό βαρόμετρο του Οκτωβρίου – Η ανάλυση του Ζαχαρία Ζούπη

Opinion Poll: Το πολιτικό βαρόμετρο του Οκτωβρίου – Η ανάλυση του Ζαχαρία Ζούπη
Opinion Poll: Στις 20 μονάδες είναι η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.
Opinion Poll: Στις 20 μονάδες είναι η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολιτικό βαρόμετρο της Opinion Poll δίνει τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στο 20%, ενώ καταγράφει και τι πιστεύουν οι πολίτες για τον κορωνοϊό, την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας και τα ελληνοτουρκικά. Ολόκληρη την έρευνα της εταιρείας, μπορείτε να τη δείτε εδώ

Ο Ζαχαρίας Ζούπης, υπεύθυνος Ερευνών της εταιρείας γράφει για τη συγκεκριμένη έρευνα:

«Μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικό σκηνικό με την χώρα να έχει να αντιμετωπίσει την τριπλή πρόκληση Τουρκική επιθετικότητα- πανδημία κορονοιού – Οικονομική κρίση λόγω του κορονοϊού , ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται κυρίαρχος και η Ν.Δ να κρατάει το double score σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝΑΛ δείχνει να επαληθεύει την σταδιακή μικρή αλλά σταθερή ανοδική του πορεία. Έτσι :

 • Ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται κατά 32.1% ( 33.3% ) της καταλληλότητας για Πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 49.4% ( 52.7% τον Σεπτέμβριο) των προτιμήσεων έναντι 17.3% του Αλέξη Τσίπρα ( 19.4% τον Σεπτέμβριο)  και 30.4% ( 23.9%)
 • Το 56% δηλώνει ικανοποιημένο συνολικά από το έργο της Κυβέρνησης (62% τον Ιούλιο). Αν και σημειώνεται αυτή η πτώση, φαίνεται ότι θετική άποψη έχει το 30.9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 73.7% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ ικανοποιημένο δηλώνει το 82.4%
 • Η Ν.Δ συγκεντρώνει το 38% των προτιμήσεων στην πρόθεση ψήφου, αλλά παρά την πτώση κατά 2.3% κρατάει ισχυρό προβάδισμα της τάξης του 19.9% (21.2 % τον Σεπτέμβριο) γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει 1.4% σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό στην Πρόθεση Ψήφου στις έρευνες από τις περυσινές εκλογές  με 18.1%!
 • Αυτή η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται και στην πτώση του Α. Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός , αλλά και στο γεγονός ότι μόλις το 13% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. Μάλιστα το 69.1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση.
 • Από τα υπόλοιπα κόμματα όλα εμφανίζουν μικρές αυξήσεις. Αυτό πάντως που δείχνει να έχει μια σταδιακή άνοδο από τον Μάιο και μετά είναι το ΚΙΝΑΛ που ξεκινώντας από 4.5% τον Μάιο φτάνει τώρα το 6.7%.

Ορισμένα στοιχεία από τα αποτελέσματα

 • Το 51% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο για την αντιμετώπιση του κορονοιού στο επόμενο διάστημα έναντι ενός 48% που δηλώνει λίγο ή καθόλου. Την ίδια ώρα το 67% δηλώνει ικανοποιημένο ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει χειριστεί την πανδημία συνολικά η Κυβέρνηση (70% τον Σεπτέμβριο).
 • Το 52% εμφανίζεται θετικό υπέρ της έναρξης διερευνητικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με το 45% να έχει αντίθετη άποψη. Το 58% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που χειρίζεται η Κυβέρνηση τα προβλήματα με την Τουρκία. Σημειώνουμε ότι το ποσοστό αυτό τον Σεπτέμβριο ήταν 67%. Σημειώνεται δηλαδή μια σημαντική πτώση 9%.
 • Το 85% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική καταδίκη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ως εγκληματικής συμμορίας. Υπάρχει ένα 9% που δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο.
 • Το 48% δηλώνει ικανοποιημένο με το σχέδιο που το Υπουργείο Παιδείας άνοιξε και λειτουργεί τα σχολεία.
 • Το 72% δηλώνει ικανοποιημένο από τον Νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει ότι οι αλλοδαποί που θέλουν να γίνουν Έλληνες και βρίσκονται νομίμως στην Ελλάδα θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για να αποδεικνύουν την γνώση της ελληνικής γλώσσας.
 • Στην πρώτη τριάδα των Υπουργών για τους οποίους έχουν θετική άποψη βρίσκονται οι Ν. Δένδιας – Β.Κικίλιας και Τ. Θεοδωρικάκος. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Υπουργοί Ν. Παναγιωτόπουλος – Μ. Χρυσοχοΐδης – Κ. Πιερρακάκης – Χ. Σταϊκούρας – Κ. Χατζηδάκης – Κ. Τσιάρας και Γ. Βρούτσης».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments