Ελλάδα

Φωτορεπόρτερ Θεσσαλονίκη: Κατέβασαν τις μηχανές τους μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Φωτορεπόρτερ Θεσσαλονίκη: Κατέβασαν τις μηχανές τους μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Φωτορεπόρτερ Θεσσαλονίκη: Σε ένδειξη διαμαρτυρίας φωτορεπόρτερ κατέβασαν τις μηχανές τους μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έπειτα από τον αποκλεισμό τους από τον προαύλιο χώρο του Αγίου Δημητρίου.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας τέσσερις φωτορεπόρτερ, μέλη της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, στην Θεσσαλονίκη αρνήθηκαν να καλύψουν την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, αφήνοντας τις φωτογραφικές τους μηχανές στο έδαφος. Οι φωτορεπόρτερ καταγγέλλουν ότι προχώρησαν στην διαμαρτυρία, έπειτα από τον αποκλεισμό τους από τον χώρο της εκκλησίας. Η δικαιολογία που επικαλέστηκαν οι Αρχές για να απομακρύνουν τους φωτορεπόρτερ ήταν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Τι αναφέρουν οι φωτορεπόρτερ

Εξηγώντας τους λόγους σε κοινή τους ανάρτηση, τονίζουν πως “για μία ακόμα φορά οι φωτορεπόρτερ θεατές και θύματα μίας κατάστασης που τείνει να γίνει συνήθεια”, αναφερόμενοι στα όσα έγιναν σήμερα.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το GRTIMES, είχε προηγηθεί η απόφαση να απομακρυνθούν τα τηλεοπτικά συνεργεία, πέρα της ΕΡΤ, οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ που ήταν στο προαύλιο του Ιερού Ναού, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

«Εκπρόσωπος της αστυνομίας και εκπρόσωπος της Προεδρίας μεταφέροντας εντολές (ποιανού είναι ένα ερώτημα που δεν απαντήθηκε ποτέ) απέκλεισε τους φωτορεπόρτερ των πρακτορείων να καλύψουν την επίσκεψη της ΠτΔ κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου για την καθιερωμένη δοξολογία.

Οι φωτορεπόρτερ τοποθετήθηκαν σε ένα σημείο που καμία σχέση δεν είχε με το γεγονός εκτός κι αν ο στόχος ήταν να για να γίνει παρουσίαση των οχημάτων των επισήμων. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των συναδέρφων, οι υπεύθυνοι της τήρησης των μέτρων δήλωσαν ότι «μας κάνουν την χάρη να τραβήξουμε το άγημα στον αύλειο χώρο αρκεί να είμαστε κόσμιοι». Φυσικά οι συνάδερφοι αρνήθηκαν να γίνουν για μία ακόμα φορά διακοσμητικά στοιχεία μίας χιλιοπαιγμένης παράστασης και κατέβασαν τις φωτογραφικές μηχανές τους», περιγράφουν στην κοινή τους ανάρτηση οι φωτορεπόρτερ: Βασίλης Βερβερίδης, Γιάννης Παπανίκος, Κώστας Τσακαλίδης, Δημήτρης Τοσίδης (Μέλη της ΕΦΕ).

Η μη κάλυψη της επίσκεψης Λαβρόφ

Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που καταγγέλλεται από φωτορεπόρτερ, καθώς χθες με ανακοίνωσή της η ΕΦΕ ανέφερε πως οι ανεξάρτητοι επαγγελματίες αποκλείονται από την επίσκεψη Λαβρόφ. Την απόφαση αυτή την πήρε το ΥΠΕΞ, που επικαλέστηκε τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Από τη μεριά τους οι φωτορεπόρτερ καταγγέλλουν ότι κανείς δεν πρέπει να εργαλειοποιεί ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η πανδημία, και προειδοποιούν ότι αυτή η πρακτική οδηγεί στην εξαφάνιση του επαγγέλματός τους.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη η εκμετάλλευση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος όπως η πανδημία για λόγους προπαγάνδας και απορούμε πώς δεν καταλαβαίνουν πόσο αντιδεοντολογικό και ανήθικο είναι όλο αυτό. Αν έχουν δυσκολία να σκεφτούν πώς θα μπορούσε να γίνει με ασφάλεια και με προστασία τόσο των παρευρισκομένων όσο και της ελευθερίας του Τύπου η κάλυψη των εκδηλώσεων τους παρακαλούμε αντί να μας ανακοινώνουν αυταρχικά ότι δεν θα καλυφθούν ή να μην μας ενημερώνουν καν γα τα θέματα που αφορούν τα υπουργεία τους, να μας καλέσουν να συζητήσουμε ώστε να τους προτείνουμε έναν αριθμό λύσεων στο πρόβλημα που προφανώς δεν είναι σε θέση ή σε διάθεση να σκεφτούν.

Η λογική κάλυψης των θεμάτων με την διαδικασία pool ή rotation που μας ζητούν στην λογική της ΕΡΤ, μας οδηγεί μαθηματικά στην συρρίκνωση και στην εξαφάνιση του επαγγέλματος, όπως ακριβώς έγινε με τους συναδέλφους τηλεοπτικούς εικονολήπτες.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΑΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ, Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments