Διεθνή

Ερντογάν δηλώσεις: Η Κύπρος είναι ήδη χωρισμένη σε δύο κράτη – Θα πάω για πικνίκ στα Βαρώσια

Ερντογάν δηλώσεις: Η Κύπρος είναι ήδη χωρισμένη σε δύο κράτη – Θα πάω για πικνίκ στα Βαρώσια
Ερντογάν δηλώσεις: Σε νέα εμπρηστική δήλωση, μετά και το προκλητικό άνοιγμα των Βαρωσίων, προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί το ψευδοκράτος στις 15 Νοεμβρίου και θα εγκαινιάσει ένα νέο νοσοκομείο, ενώ εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία να κάνει… πικνίκ στα Βαρώσια. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ερσίν Τατάρ έκανε λόγο για ανάγκη απόρριψης των παλαιών παραμέτρων στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες εξάλλου έχουν αποτύχει, και για υιοθέτηση δίκαιων και βιώσιμων λύσεων.

«Μία λύση, όπου και οι δύο πλευρές θα μπορούν να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες του νησιού», δήλωσε ο Ερντογάν. «Άλλωστε αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, οι οποίοι έχουν ιδρύσει δύο ξεχωριστά κράτη. Πιστεύω ότι τώρα η λύση των δύο κρατών πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση μίας ρεαλιστικής προσέγγισης», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η ομοσπονδία δεν είναι ένα μοντέλο λύσης που μπορεί να εφαρμοστεί και ότι χρειάζονται νέες ιδέες.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, με τον οποίο συζήτησε τα επόμενα βήματα –όπως είπε- για την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο. «Η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Μόνο οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς δεν αρκούν για λύση. Είναι προφανές ότι οι Ελληνοκύπριοι προφανώς δεν θέλουν να μοιραστούν το νησί με τους Τούρκους. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν το κράτος που σφετερίστηκαν το 1963 από τον τουρκοκυπριακό λαό» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία για άλλη μια φορά για το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι ο λόγος πίσω από την υπάρχουσα κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι το δίδυμο Ελληνοκυπρίων – Ελλάδας που δεν εισακούει τις προειδοποιήσεις και δεν λαμβάνει υπόψη τις εποικοδομητικές προτάσεις τους. «Οι διεθνείς εταιρείες, των οποίων η όρεξη έχει ανοίξει λόγω των πηγών υδρογονανθράκων, και οι δυνάμεις που βρίσκονται πίσω τους δεν έχουν κανένα κώλυμα να συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι. Αλλά πλέον αυτό το παιχνίδι χάλασε. Πλέον δεν έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας αυτό το παιχνίδι και δεν θα έχει», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πικνίκ στα Βαρώσια

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε επίσκεψη στα Κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία να κάνει… πικνίκ στα Βαρώσια. «Αν θέλει ο Αλλάχ, προσεχώς θα πραγματοποιήσουμε μια επίσκεψη στις 17. Στις 15 Νοεμβρίου θα επισκεφτούμε τη Βόρεια Κύπρο κατά τη διάρκεια της οποίας θα πάρουμε μέρος στους εορτασμούς και την ίδια στιγμή ας κάνουμε και τα εγκαίνια του νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών. Έτσι με αυτά τα εγκαίνια θα ανταποδώσουμε την επίσκεψή μας. Ας τα κάνουμε όλα μαζί. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν ωφέλιμο να προσθέσουμε και κάτι άλλο στην ατζέντα, κύριε Τσαβούσογλου. Στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων θα μπορούσαμε να κάνουμε πικνίκ. Εκείνη την ημέρα καλό θα ήταν να κάνουμε κι ένα πικνίκ εκεί. Τα παρακολουθούμε από την τηλεόραση εδώ, αλλά θα θέλαμε να το ζήσουμε και προσωπικά. Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί. Αφήστε τους Κύπριους αδελφούς μας να δουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να ζήσουν», είπε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε είδους προσπάθεια για την ανάπτυξη της ΤΔΒΚ σε οικονομικό, διπλωματικό και κοινωνικό επίπεδο. «Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο των Τουρκοκύπριων και να τους επιτρέψουμε να κοιτάξουν στο μέλλον με αυξημένη αυτοπεποίθηση. Η Τουρκία θα είναι πάντα στο πλευρό σας. Ελπίζω ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες μαζί και θα ζήσουμε καλύτερες μέρες», κατέληξε.

Τατάρ: Η πενταμερής η τελευταία μας ευκαιρία

Από την πλευρά του, ο προσκεκλημένος του Τούρκου προέδρου, Ερσίν Τατάρ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τη συνομιλία του με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία είναι ο αδελφός μας και η μητέρα-πατρίδα μας. Οι ρίζες μας είναι από εδώ και πήγαν στην Κύπρο», είπε ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ονειρεύεται να επιστρέψει πριν από το 1974, αλλά οι Τουρκοκύπριοι είναι όρθιοι χάρη στις επεμβάσεις της Τουρκίας το 1963 και το 1974, καθώς και τη στήριξη της Τουρκίας.

«Αν η Τουρκία μετά το πραξικόπημα της ΕΟΚΑ το 1974 και την ίδρυση ελληνιστικής κυπριακής δημοκρατίας δεν είχε ενεργήσει από μόνη της, όλοι είναι καλό να σκεφτούν τί θα γινόταν», υποστήριξε. Ο Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε την πρόταση της Τουρκίας για 5μερή διάσκεψη ως την τελευταία ευκαιρία για τους Τουρκοκύπριους. «Κατά την άποψή μας, η πρόταση της ΤΔΒΚ για τη σύγκληση διάσκεψης για τη συζήτηση των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ρεαλιστική και εποικοδομητική, στην οποία θα συμμετάσχει και η ΤΔΒΚ για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι ένα τεστ ειλικρίνειας για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Με τη στήριξή σας θα θέλαμε να προβούμε σε περισσότερες εξωτερικές επαφές, να εξηγήσουμε τα επιχειρήματά μας και να γίνουμε πιο ορατοί σε διεθνές επίπεδο».

Αναφορικά με το άνοιγμα της παραλίας της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι έγινε το πρώτο βήμα και ελπίζει σύντομα να ανοίξει κι άλλα τμήματά της. Ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η Τουρκία δεν άφησε καθόλου μόνους τους Τουρκοκύπριους κατά την περίοδο της πανδημίας. «Το σύγχρονο νοσοκομείο μας 100 κλινών έχει φτάσει στο τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσής του. Ελπίζω να εγκαινιάσουμε αυτό το νοσοκομείο πολύ σύντομα»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments