Οικονομία

Ζαχαροπλαστείο Κοσμικόν: Για ένα Κοσμικόν γαλακτομπούρεκο

Ζαχαροπλαστείο Κοσμικόν:  Για ένα Κοσμικόν γαλακτομπούρεκο
Ζαχαροπλαστείο Κοσμικόν: Άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 1961.

Το Κοσμικόν μετράει 59  χρόνια ζωής και μερικούς εκατοντάδες χιλιάδες γλυκατζήδες φανατικούς  των σιροπιαστών του και κυρίως του γαλακτομπούρεκου. Για αρκετούς το γαλακτομπούρεκο έχει ένα συνώνυμο, το «Κοσμικόν», το οποίο άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1961 στο κατάστημα του  ηλεκτρικού σταθμού  Αγ. Νικολάου.  Εκεί, τα ταψιά βγαίνουν αχνιστά και η σακούλα καίει μέχρι να την πας στο σπίτι. Το βούτυρο γάλακτος από τη Θεσσαλία και τη Μυτιλήνη μοσχοβολά, το χειροποίητο φύλλο κάνει «κρατς», οι αγνές πρώτες ύλες και η μυστική συνταγή δημιουργούν μια λαχταριστή αμαρτία.  Το ζαχαροπλαστείο «Κοσμικόν» εδώ και χρόνια σέβεται την παράδοση και γι’ αυτό έχει πιστούς πελάτες που κάνουν ουρές για χάρη του.

Και αυτή είναι η ιστορία του

Μέσα σε εννέα χρόνια  το γαλακτομπούρεκο αποκτά τη φήμη του καλύτερου γαλακτομπούρεκου της Ελλάδας και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μαζί με τους Έλληνες του εξωτερικού. Το 1975  οι ιδρυτές  μεταφέρονται στο πρώτο τους κατάστημα που βρίσκεται στη Λ. Ιωνίας 104. Οι πωλήσεις μεγαλώνουν όπως αυξάνεται και το προσωπικό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κόσμου. Το 1977 μπαίνει και το παραδοοσιακό παγωτό στις προθήκες του καταστήματος.  Το γάλα παντρεύεται γλυκά με απρόσμενους συνδυασμούς, δημιουργώντας τις αγαπημένες κλασικές αλλά και άλλες πρωτότυπες γεύσεις. Ο συνδυασμός γαλακτομπούρεκο με παγωτό γίνεται must και διατηρείται μέχρι και σήμερα χειμώνα καλοκαίρι.

Οι ζαχαροπλάστες παίζουν με τις γεύσεις και το 1983 το αγαπημένο σε όλους γαλακτομπούρεκο Κοσμικόν δίνει τη σκυτάλη στο γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταίφι το οποίο διαθέτουν σε καθημερινή πλέον παραγωγή.  Η επέκταση των καταστημάτων είναι πλέον γεγονός. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1997 ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων ανοίγει το δεύτερο μαγαζί στον Άγιο Ελευθέριο. Η επιτυχία του Κοσμικόν είναι τεράστια και το 2003, στις 10 Δεκεμβρίου ανοίγει το τρίτο μαγαζί στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

Ο κόσμος πλέον έχει μάθει που θα πάει να φάει το καλύτερο γαλακτομπούρεκο της χώρας και άλλες γλυκιές αλχημείες. Από το 2009 η Ελλάδα μπαίνει σε μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης. Οι ιδιοκτήτες του Κοσμικόν όμως δεν διστάζουν να επεκτείνουν και άλλο την επιχείρησή τους. Στις 15 Απριλίου του 2011 εν μέσω οικονομικής κρίσης κάνει εγκαίνια το 4ο μαγαζί Κοσμικόν στην Αγία Παρασκευή. Ενώ δυο χρόνια αργότερα έρχεται το πέμπτο μαγαζί στη Γλυφάδα. Από εκείνο το μαγαζί υπάρχει και η δυνατότητα εξυπηρέτησης delivery. Ενώ πριν από σχεδόν τρία χρόνια ανοίγει και το έκτο κατάστημα Κοσμικόν στο σταθμό Αγία Μαρίνα.

Πλέον είναι πολύ δύσκολο για κάποιον φανατικό γλυκατζή ή μη να περάσει από ένα κατάστημα Κοσμικόν και να μην αγοράσει ένα ταψάκι λαχταριστό γαλακτομπούρεκο.  Από το 1961 το Κοσμικόν και το γαλακτομπούρεκό του αποτελούν έννοιες ταυτόσημες. Εδώ, είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της δικιάς τους ταινίας  που ξεκίνησε σαν ένα γλυκό που το έφτιαχνε ο παππούς τους  για το κυριακάτικο τραπέζι, πριν ανοίξει το πρώτο κατάστημα  στον Άγ.Νικόλαο το 1961.

Η συνταγή είναι μυστική και κατακτήθηκε υπομονετικά καθώς με το πέρασμα των χρόνων δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα. Ο κώδικας ποιότητας είναι αδιαπραγμάτευτος. Οι ολόφρεσκιες πρώτες ύλες, το βούτυρο γάλακτος, το χειροποίητο φύλλο του, το τέλειο σιρόπιασμα και η προσοχή στην εκτέλεση δημιουργούν ένα γλυκό που έχει καταφέρει να αποκτήσει φανατικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments