Πολιτική

Ελλάδα NAVTEX: Μετά την τουρκική, ακυρώθηκε και η ελληνική άσκηση στις 29 Οκτωβρίου

Ελλάδα NAVTEX: Μετά την τουρκική, ακυρώθηκε και η ελληνική άσκηση στις 29 Οκτωβρίου
Ελλάδα NAVTEX: Μετά την κίνηση της Τουρκίας να ακυρώσει την στρατιωτική άσκηση που είχε ανακοινώσει ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, το ίδιο έκανε και η ελληνική πλευρά με την στρατιωτική άσκηση της 29ης Οκτωβρίου, ανήμερα της τουρκικής εθνικής εορτής.

Η Τουρκία σε ένδειξη καλή θέλησης ακύρωσε την στρατιωτική άσκηση που είχε ανακοινώσει για τις 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής εορτής στην Ελλάδα, ενώ λίγη ώρα αργότερα το ίδιο έκανε και η ελληνική πλευρά, για τη δική της στρατιωτική άσκηση στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής στη γειτονική χώρα. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα προχώρησε σε ανάλογη κίνηση στο πεδίο βολής Καράβια που ήταν προγραμματισμένες βολές στις 29 Οκτωβρίου.

Είχε προηγηθεί από την πλευρά της Τουρκίας, η ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων στην «καρδιά» του Αιγαίου, στις 26, 27 και 28 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια η γειτονική χώρα εξέδωσε νέα Navtex μόνο για αύριο, 27 Οκτωβρίου, στην ίδια περιοχή.

Δείτε την ενημέρωση με την οποία ακυρώνει τη Navtex:

Δείτε τη νέα τουρκική Navtex

Δείτε την ανάρτηση του Anadolou Agency

Να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε κάνει δημοσίως λόγο, περί μορατόριουμ ασκήσεων κατά τις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου). Η πρόταση του κ. Στόλτενμπεργκ είχε γίνει αποδεκτή κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμύνης. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε κάνει λόγο για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα», ενώ επαίνεσε την Αθήνα και την Αγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, η Τουρκία έσπασε το μορατόριουμ ανακοινώνοντας ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (ανατολικά του Καστελλόριζου) για το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κυκλοφορήσει ανακοίνωση σε σχέση με τη NAVTEX της Τουρκίας, με την οποία καλούσε την Άγκυρα να την ανακαλέσει άμεσα.

«Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». 

Στην ανακοίνωση υπογραμμιζόταν ακόμα πως: «Συμπεριφέρεται σαν κράτος – παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης. Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Παράλληλα, η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά».

Η  καταδικάζει «απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών  έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά», κατέληγε η ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments