Ελλάδα

Σεισμός Σάμος: Τσουνάμι χτύπησε το νησί – Η στιγμή που η θάλασσα βγήκε στη στεριά [vid]

Σεισμός Σάμος: Τσουνάμι χτύπησε το νησί – Η στιγμή που η θάλασσα βγήκε στη στεριά [vid]
Σεισμός Σάμος: Έχει σταλεί εδώ και αρκετή ώρα μήνυμα από το 112 για έντονο κυματισμό, συστήνοντας στους κατοίκους να φύγουν μακριά από τις παράκτιες περιοχές.

Ακόμη ένα τσουνάμι χτύπησε τη Σάμο μετά τον ισχυρό σεισμό των σχεδόν 7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (30 Οκτωβρίου) στο Αιγαίο με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες ζημιές και τραυματίες ενώ παραμένει έντονα ο φόβος για νεκρούς.

Έχει σταλεί εδώ και αρκετή ώρα μήνυμα από το 112 για έντονο κυματισμό, συστήνοντας στους κατοίκους να φύγουν μακριά από τις παράκτιες περιοχές. Να αναφέρουμε πως ζημιές προκάλεσε το τσουνάμι που σηκώθηκε μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ βόρεια της Σάμου. Σύμφωνα με μαρτυρία αξιωματικού του λιμενικού από το Λιμεναρχείο Σάμου στο ethnos λίγα λεπτά μετά την ισχυρή δόνηση σηκώθηκε τσουνάμι περίπου ενός μέτρου που πέρασε μέσα στα σπίτια και στα καταστήματα στο λιμάνι.

Μάλιστα υπάρχει και βίντεο ντοκουμέντο στο Open TV όπου κάτοικος που βρίσκεται στο Πυθαγόρειο βλέπει το τσουνάμι να έρχεται φωνάζει «έρχεται τσουνάμι» και κλείνει το τηλέφωνο. «Το λιμάνι έχει ρωγμές, έχουν πέσει τοίχοι. Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχουμε ζήσει. Στο Βαθύ που είναι η γυναίκα μου οι ζημιές είναι μεγάλες. Έχει πλημμυρίσει όλη η παραλιακή», αναφέρεται.

«Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί». Επίσης, ιδιαίτερα αισθητός έγινε σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.

Πάντως, η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου, του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα, σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments