Ελλάδα

Σεισμός Χίος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί – Κλειστά τα σχολεία

Σεισμός Χίος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί – Κλειστά τα σχολεία
Σεισμός Χίος: Εκτός από την Σάμο και στο νησί της Χίου υπάρχουν πολλά προβλήματα και έτσι κρίθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι να ελεγχθούν σπίτια, σχολεία και υποδομές.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται και η Χίος μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/10/2020). Έπειτα από τη συνεδρίαση του έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου της Χίου που πραγματοποιήθηκε για την εκτίμηση των συνεπειών στο νησί του ισχυρού σεισμού, αποφασίστηκε ομόφωνα:

1. Να κηρυχτεί ο Δήμος Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα υποδομών, σε σπίτια, σε ναούς, στα δίκτυα ύδρευσης και σε λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού.

2. Όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από Πολιτικούς Μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Χίου.

Οι πληγέντες από το σεισμό (επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιώτες, ιδιωτικές οικίες) μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου να παραλαμβάνουν την ειδική αίτηση αποζημίωσης από το γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου, είτε να την αναζητούν ηλεκτρονικά από τη σελίδα του Δήμου Χίου.

Τι αναφέρει ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος

Ανησυχεί ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος για τη μετασεισμική ακολουθία από τον κύριο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε χθες την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο καθηγητής τη χαρακτηρίζει «ήσυχη» για έναν τέτοιο σεισμό παρόλο που έχει δώσει πάνω από 60 μετασεισμούς. Το πρωί του Σαββάτου καταγράφηκε μετασεισμός της τάξης των 4,7 Ρίχτερ, ενώ άλλοι δύο έχουν ξεπεράσει τα 4 Ρίχτερ.

svg%3E

Όπως τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open TV «δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα. Ηταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί ούτε στιγμή η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα. Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία, και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ…».

Όσον αφορά στο ρήγμα είπε ότι «είναι 50 χιλιόμετρα ρήγμα και ακόμα μεγαλύτερο. Είναι πολύ μεγάλη η ρωγμή που έχει γίνει. Επιπλέον έχει πλάτος 15 χιλιόμετρα. Είναι τεράστια έκταση. Με τον κύριο σεισμό έχει σπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πλάκας. Παραμένουν όμως κάποια εμπόδια, που ο κύριος σεισμός δεν πέρασε και η διάρρηξη μπορεί να γίνει αργότερα. Μπορεί να ενεργοποιηθούν και να προχωρήσουν κι αυτά σε σεισμούς. Ενας σεισμός του 7, δίνει μετασεισμούς γύρω στο 6άρι» τόνισε ο καθηγητής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments