Ελλάδα

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Γεμίζουν οι ΜΕΘ – Έκτακτο σχέδιο από το υπουργείο Υγείας

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Γεμίζουν οι ΜΕΘ – Έκτακτο σχέδιο από το υπουργείο Υγείας
Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Ασφυκτική είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ στην πόλη. Το έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης περιλαμβάνει δημιουργία νέων ΜΕΘ αλλά και αεροδιακομιδές στην Αθήνα

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στην Θεσσσαλονίκη αναφορικά με τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ που αναμένεται να γεμίσουν τις επόμενες μέρες. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο που περιλαμβάνει την εξασφάλιση άλλων 43 νέων κλινών ΜΕΘ – Κορωνοϊού, έτσι ώστε να ενισχυθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στην επιβαρυμένη επιδημιολογικά Θεσσσαλονίκη.

Πλέον, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής. Ο Βασίλης Κικίλιας έχει καλέσει για να ενημερώσει τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τη Δευτέρα (02.11.2020) στις 14:00, στο υπουργείο Υγείας και αμέσως μετά θα φύγει για Θεσσαλονίκη.

Αεροδιακομιδές και στην Αθήνα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του etnos.gr, που επικαλείται ως πηγή υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας τα επόμενα 24ωρα θα δημιουργηθεί άλλη μία ΜΕΘ covid σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πάρει μία μικρή ανάσα η συμπρωτεύουσα. Συγκεκριμένα ήδη έχουν ξεκινήσει να μεταφέρονται ασθενείς με άλλα νοσήματα που βρίσκονται σε εντατικές, σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να ελευθερωθούν κρεβάτια.

Η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα διαθέτει 10 κρεβάτια για ασθενείς με κορονοϊό, αλλά εκτιμάται ότι και αυτή δεν θα διαρκέσει πολύ αφού καθημερινά αυξάνονται τα νέα περιστατικά της επιδημίας. Σήμερα η Θεσσαλονίκη διαθέτει 25 κλίνες ΜΕΘ covid κενές, αριθμός που δεν επαρκεί ούτε για λίγα 24ωρα με βάση τη δραματική αύξηση που παρουσιάζουν τα νέα κρούσματα. Το Σάββατο (31/10) άλλωστε κατεγράφησαν 839 νέα περιστατικά στη Θεσσαλονίκη.

Γι αυτό σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ ετοιμάζει σχέδιο αεροδιακομιδών προκειμένου αν χρειασθεί μέσα στην εβδομάδα να μεταφερθούν με ελικόπτερα από τη Θεσσαλονίκη ασθενείς με covid στην Αθήνα όπου η εικόνα προς ώρα είναι κάπως καλύτερη.

Οι ΜΕΘ της Αθήνας

Στην Αθήνα μέχρι στιγμής η εικόνα είναι σχετικά καλύτερη από τη Θεσσαλονίκη, αφού διαθέτει 75 με 80 κενές κλίνες ΜΕΘ από τις συνολικά 144. Ωστόσο η καλύτερη αυτή εικόνα δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ με βάση το ρυθμό των νέων εισαγωγών. Όπως υπολογίζουν υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Υγείας στο ethnos.gr, εάν συνεχισθεί η αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων, σε 10 με 15 ημέρες η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αθήνας θα είναι αντίστοιχη με αυτή της Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι σήμερα σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 150 κενές κλίνες ΜΕΘ σε διάφορα νοσοκομεία (μαζί με αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments