Οικονομία

Έκτακτο επίδομα 350 ευρώ για 100.000 δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους

Έκτακτο επίδομα 350 ευρώ για 100.000 δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους
Επίδομα αυτοαπασχολούμενοι: Η κυβέρνηση σχεδιάζει την καταβολή επιδόματος 300 έως 350 ευρώ σε επαγγελματικές επιστημονικές ομάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Το δεύτερο κύμα πανδημίας αναμένεται να προκαλέσει επιδείνωση στην κατάσταση της οικονομίας με μία σειρά κλάδους να αναστέλλουν εντελώς την λειτουργία τους. Ακόμα όμως κι όταν οι επιχειρήσεις τυπικά δεν είναι αναγκασμένες να κλείσουν, αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας καθώς η οικονομική κρίση «μειώνει» τα εισοδήματα των πολιτών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι που θα μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής θα μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα των 534 ευρώ ως μηνιαία αποζημίωση, όπως συνέβαινε την πρώτη περίοδο της καραντίνας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το flash.gr, η κυβέρνηση εξετάζει την καταβολή επιδόματος  από 300-350 ευρώ σε 100.000 αυτοαπασχολούμενους με εισοδηματικά κριτήρια σχεδιάζει η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους.

Ο προϋπολογισμός για το επίδομα θα αγγίξει τα 30 εκατομμύρια ευρώ και θα προχωρήσει με την κατάθεση διάταξης στη Βουλή που θα προβλέπει την εφάπαξ καταβολή του. Πιθανότατα θα δοθεί και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας τα τελευταία 5 έτη.

Οι δικαιούχοι

Δικηγόροι οικονομολόγοι και μηχανικοί καταβάλουν κάθε μήνα με την ασφαλιστική τους εισφορά επιπλέον 10 ευρώ υπέρ του κλάδου της ενέργειας τους και ο κουμπαράς που έχει δημιουργηθεί μπορεί να αξιοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη χωρίς κρατήσεις δεν θα κατάσχεται και δεν θα ψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αυτοαπασχολούμενοι στο πρώτο κύμα πανδημίας

Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη φάση, κλάδοι όπως οι δικηγόροι και οι μηχανικοί είχαν μείνει αρχικά εκτός οποιασδήποτε οικονομικής ενίσχυσης. Για τους επαγγελματίες αυτούς που εργάζονται με το καθεστώς του συνεργάτη, που στην ουσία πρόκειται για μισθωτή εργασία χωρίς να φαίνεται έτσι, ή για όσους ανήκουν στις χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες, η μη καταβολή επιδόματος θα σήμαινε πραγματικά αδυναμία επιβίωσης. Έτσι και μετά από αντιδράσεις η κυβέρνηση είχε βρει τρόπο να τους καταβάλει το επίδομα των 534 ευρώ, μέσα από την παρακολούθηση σεμιναρίων.

Αυτήν την στιγμή μπορεί να μην υπάρχει λοκντάουν παρόμοιο με του Απριλίου, και τυπικά οι επιστημονικοί κλάδοι να λειτουργούν ακόμα, ωστόσο το σίγουρο είναι πως θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αττική και στην Βόρεια Ελλάδα, τα δικαστήρια θα αναστείλουν την λειτουργία τους, γεγονός που σίγουρα ισοδυναμεί με οικονομική εξόντωση των «μικρομεσαίων» δικηγόρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments