Διεθνή

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Διάγγελμα του Κουρτς προς τους πολίτες

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Διάγγελμα του Κουρτς προς τους πολίτες
Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Ο καγκελάριος συγκαλεί εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο και θα απευθύνει μήνυμα προς τους Αυστριακούς.

Στο αίμα βάφτηκε η Αυστρία το βράδυ της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου, ύστερα από συντονισμένες επιθέσεις σε εφτά σημεία της Βιέννης. Βασικός στόχος της επίθεσης φαίνεται πως ήταν η συναγωγή της αυστριακής πρωτεύουσας ενώ επιθέσεις έγιναν και σε έξι ακόμη τοποθεσίες. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, θα προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα το πρωί και κατόπιν θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες. Ο Κουρτς θα συνεδριάσει με τους υπουργούς του μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 09:00 (τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας) προτού κάνει το διάγγελμα στις 10:00 (11:00), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Τουλάχιστον ένας από τους υπόπτους για την επίθεση χθες το βράδυ διαφεύγει τη σύλληψη, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές, ενώ ένας σκοτώθηκε. Τα θύματα της επίθεσης είναι τουλάχιστον τρία, ανάμεσα τους μια γυναίκα που υπέκυψε στα τραύματά της κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Κουρτς χαρακτήρισε «επαγγελματίες» τους βαριά οπλισμένους δράστες. Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή ZiB Spezial, ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως η επίθεση ήταν αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα κίνητρα των δραστών δεν είναι σαφή. Κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στην ημέρα.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας», είπε νωρίτερα χθες βράδυ ο Κουρτς, ευχαριστώντας τα στελέχη της αστυνομίας και των πρώτων βοηθειών «που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

Τα σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις:

«Ισλαμιστής τρομοκράτης» ο δράστης που σκοτώθηκε:

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νιχάμερ, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως ο δράστης της επίθεσης της συναγωγής επρόκειτο περί «συμπαθούντα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). «Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τρεις νεκροί πολίτες, νεκρός κι ένας δράστης:

Όπως ανακοινώθηκε, εκτός του ενός δράστη που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, τρεις πολίτες τουλάχιστον απεβίωσαν. Μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός άνδρα, ο δήμαρχος της Βιέννης, Μίχαελ Λούντβιχ, επιβεβαίωσε τον θάνατο μιας γυναίκας που υπέκυψε στα τραύματά της, ενώ στις 7:00 το πρωί, στη νέα ενημέρωση της αστυνομίας και του υπουργού Εσωτερικών, έγινε γνωστός και ο θάνατος ενός ακόμη πολίτη, άνδρα, χωρίς να δοθούν περαιτέρω στοιχεία. Σύμφωνα με τις αρχές, ο ένοπλος που έπεσε νεκρός, είχε πάνω του μία ζώνη με εκρηκτικά. Επίσης έγινε γνωστό πως ένας από τους δράστες έχει αναγνωριστεί από την αστυνομία.

Οι δράστες γύρω στις 9:00 το βράδυ, άνοιξαν πυρ σε περιοχή στο κέντρο της πόλης, γύρω από μία συναγωγή, πυροβολώντας περαστικούς και θαμώνες σε μπαρ και εστιατόρια. Επικράτησε πανικός, με κόσμο να τρέχει να γλιτώσει και άλλους να κρύβονται μέσα σε καταστήματα. Ένας πολίτης, σαστισμένος δεν έτρεξε να γλιτώσει. Αντ’ αυτού σταμάτησε σε ένα στενό, ελπίζοντας πως ο τρομοκράτης θα τον προσπεράσει. Αντίθετα, αυτός σταμάτησε και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ, συνεχίζοντας να κυνηγά αθώα θύματα στην περιοχή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι πυροβολισμοί στην περιοχή κράτησαν περίπου μία ώρα, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα και η εθνικότητα των δύο θυμάτων και των τραυματιών. Η επίθεση έγινε κοντά σε εβραϊκή συναγωγή, αλλά και μία ελληνική εκκλησία, σύμφωνα με Έλληνα κάτοικο της Βιέννης που περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, στο Grtimes.gr. Διευκρινίζεται πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες τραυματίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments