Διεθνή

Τζασίντα Άρντερν: Δίνει τα σκήπτρα των πιο σημαντικών υπουργείων σε 8 γυναίκες

Τζασίντα Άρντερν: Δίνει τα σκήπτρα των πιο σημαντικών υπουργείων σε 8 γυναίκες
Τζασίντα Άρντερν: Είχε δηλώσει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση σε δύο με τρεις εβδομάδες, μετά τη θριαμβευτική της νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την εκλογική μάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, δίνει τα σκήπτρα των πιο σημαντικών υπουργείων σε 8 γυναίκες.

Πρόκειται για 5 από τη φυλή των Maori, 3 Pasifica, και 3 μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Ανάμεσα σε αυτές, η Ινδή Priyanca Radhakrishnan (η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στον αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας και στα δικαιώματα των μεταναστών) και η Nanaia Mahuta με το χαρακτηριστικό «moho kauae» τατουάζ της φυλής των Μaori, η πρώτη αυτόχθονας υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας.

Είναι η πιο αντισυμβατική κυβέρνηση σε όλο τον πλανήτη, με τις γυναίκες να αποτελούν το 50% ενώ το 10% περιλαμβάνει πολιτικούς που είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλοι, λεσβίες και transexual. Μάλιστα, η ηγέτιδα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν είχε δηλώσει πριν από κάμποσες ημέρες, ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση σε δύο με τρεις εβδομάδες, χωρίς να αναφερθεί σε μια πιθανή συμφωνία με το Κόμμα των Πρασίνων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Μετά την θριαμβευτική της νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στη Νέα Ζηλανδία, η Άρντερν προσέθεσε ότι ενημέρωσε τη γενική κυβερνήτρια της χώρας, τη Λαίδη Πάτσι Ρέντι, ότι το κόμμα της έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Η Άρντερν είχει σημειώσει τότε, επίσης, ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την επιβολή νέων περιορισμών όσον αφορά στην πανδημία της νόσου COVID-19, μετά την ανακοίνωση ενός νέου κρούσματος μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Και να αναφέρουμε πως βάσει της καταμέτρησης του 100% των ψήφων, το Εργατικό Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 49,1% εξασφαλίζοντας 64 έδρες, ενώ το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα 26,8% και 35 έδρες. Το Κόμμα των Πρασίνων έλαβε 7,6% και εξασφαλίζει 10 έδρες, ενώ το κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία έμεινε εκτός κοινοβουλίου, καθώς εξασφάλισε ποσοστό 2,7%, σύμφωνα με το Radio New Zealand (RNΖ).

Σαρωτική η νίκη της Τζασίντα Άρντερν – H αντιπολίτευση παραδέχθηκε την ήττα της

Σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος της απερχόμενης πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν στις βουλευτικές εκλογές έδειχναν τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά την καταμέτρηση του 77% των ψήφων, ενώ η αντιπολίτευση παραδέχθηκε την ήττα της. «Πρόκειται για μια ιστορική καμπή», δήλωσε ο πολιτικός σχολιαστής Μπράις Έντουαρντς του Πανεπιστημίου Βικτόρια του Ουέλινγκτον, σημειώνοντας ότι οι εκλογές αυτές έφεραν μια από τις μεγαλύτερες τομές στην εκλογική ιστορία της Νέας Ζηλανδίας εδώ και 80 χρόνια.

Η ισχυρή εντολή που λαμβάνει η 40χρονη Άρντερν σημαίνει ότι θα μπορεί να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εδώ και δεκαετίες και να αντιμετωπίσει την πρόκληση να φέρει εις πέρας την προοδευτική μεταμόρφωση που είχε υποσχεθεί στους πολίτες της χώρας της, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει κατά την πρώτη θητεία της στην κυβέρνηση, όπου οι Εργατικοί μοιράζονταν την εξουσία με το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία.

Επιπλέον, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Τζούντιθ Κόλινς δήλωσε ότι τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό και τη συνεχάρη για το «εξαιρετικό αποτέλεσμα» στις εκλογές. «Συγχαρητήρια στην πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν, στην οποία τηλεφώνησα, καθώς, όπως πιστεύω, είναι εξαιρετικά τα αποτελέσματα αυτά για το Εργατικό Κόμμα», είχε φανερώσει σε τηλεοπτικά δίκτυα η Κόλινς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments