Ελλάδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Καστελλίου και Θραψανού

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Καστελλίου και Θραψανού
Την κήρυξη της Δημοτικής Ενότητας Καστελλίου και της Δημοτικής Ενότητας Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται από σήμερα και για τους επόμενους έξι μήνες, με εντολή των Νίκου Χαρδαλιά και Βασίλειου Παπαγεωργίου, οι Δημοτικές Ενότητες Καστελλίου και Θραψανού που επηρεάστηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

“Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Καστελλίου και η Δημοτική Ενότητα Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κλπ φαινόμενα που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 6 Νοεμβρίου 2020 και 7 Νοεμβρίου 2020 στις παραπάνω περιοχές”.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες ήτοι έως και 6 Μαΐου 2021.

Στις συγκεκριμένες περιοχές, ο όγκος του νερού της βροχής που έπεσε προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα. Οι δρόμοι πλημμύρισαν και από δύσκολη έως αδύνατη ήταν η μετάβαση των παραγωγών στις καλλιέργειες τους που έχουν σε μεγάλο βαθμό μετατραπεί σε λίμνες. Οι καταστροφές είναι μεγάλες στην παραγωγή, ενώ η ένταση της βροχής προκάλεσε κατολίσθηση στον δρόμο που οδηγεί από την Κερά προς το Οροπέδιο Λασιθίου.

Μάλιστα, υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει σύσταση, η μετακίνηση προς το Οροπέδιο να αποφεύγεται, ενώ μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται επί ποδός για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, υπήρχαν και άνθρωποι που κινδύνευσαν καθώς εγκλωβίστηκαν με τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους, ωστόσο τα σωστικά συνεργεία τους έσωσαν.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία:

Εν τω μεταξύ, η κακοκαιριά συνεχίζει να σαρώνει το νησί. Σήμερα, ολόκληρη η Κρήτη εκπέμπει “SOS”, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα «χτυπούν» Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.  Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Πλατανιά, όπου ο ποταμός έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα, με αποτέλεσμα οι αρχές να καλούν τους πολίτες, που βρίσκονται κοντά στην περιοχή, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Γεροπόταμο, όπου Δήμος και Πολιτική Προστασία καλούν τον κόσμο να μην περνάει αλλά και να απομακρυνθεί από τις περιουσίες τους μέχρι να πέσουν τα φαινόμενα. Στις Μαργαρίτες η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να απεγκλωβίσει από το σπίτι της οικογένεια, ενώ έχουν αποκλειστεί οι δρόμοι από την Πηγή. Στα Σκουλούφια η Πυροσβεστική έχει κλήσεις από πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ στο Αμάρι ένας υπάλληλος του φράγματος παραλίγο να εγκλωβιστεί στο εργοτάξιο.

Πολλές είναι οι καταστροφές και στο Ηράκλειο, ιδιαίτερα στα Μάλλια και τη Χερσόνησο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήνου Χερσονήσου αύριο, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Από το βράδυ της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου, έως και αυτήν την ώρα σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες σε όλο τον Νομό Ηρακλείου, με τα ύψη βροχόπτωσης να έχουν ξεπεράσει ήδη τα 100 χιλιοστά.

Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω πίνακας, στον οποίο παρουσιάζονται τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης στο νησί, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης, έως τις 09:00 το πρωί:

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, μιλώντας στο ράδιο 98,4 σημείωσε:

«Έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Σταλίδα, Ανάληψη Χερσονήσου, Χερσόνησο, Γούρνες, Γούβες και Επισκοπή. Έχουν φουσκώσει όλα, έχουν παρθεί αυτοκίνητα από τον κεντρικό της Ανάληψης προς τις Γούρνες. Παντού έχουμε θέματα, βρέχει πολύ και πριν ολοκληρωθεί το φαινόμενο δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Μηχανήματα επεμβαίνουν για να απελευθερώσουν τη ροή του νερού, ελπίζουμε ένα αυτοκίνητο με αλάρμ που κατέληξε στις Γούρνες στη θάλασσα να μην έχει κανένα μέσα. Εκείνο που προτείνω είναι ακόμα και τη διακλάδωση των Γουβών και όλη την παραλιακό δρόμο να τον αποφεύγουν. Σε πολλά σημεία τα νερά είναι πολύ βαθιά. Μην διακινδυνεύσει κανείς να μη μπει σε ρέμα με πολύ νερό, θα παρασυρθεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments