Πολιτική

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: ΚΚΕ – Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της πόλης – Οι ευθύνες της κυβέρνησης

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: ΚΚΕ – Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της πόλης – Οι ευθύνες της κυβέρνησης
Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι τα νοσοκομεία της πόλης είναι σε μόνιμο συναγερμό με τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε δραματικές συνθήκες

Τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης περιγράφει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. «Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σήμερα στο κόκκινο. Οι περισσότερες μονάδες της πόλης βρίσκονται ουσιαστικά σε μόνιμο συναγερμό, με τους εργαζόμενους σε αυτές να καλούνται ήδη να κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές δραματικές συνθήκες αλλά και τις χειρότερες που ακολουθούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Χθες, η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Υγείας υποστήριξε ότι κάνει “ό,τι περνά από το χέρι της”» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως «στην πραγματικότητα:

– Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το τρίμηνο του εγκλεισμού στο πρώτο κύμα της πανδημίας για να προετοιμάσει το ΕΣΥ. Στην πραγματικότητα μετέτρεψε τις ήδη υπάρχουσες γενικές ΜΕΘ ώστε να δέχονται μόνο περιστατικά κορονοϊού.

– Στις ΥΠΕ της περιοχής της Θεσσαλονίκης, από τον Ιούνη του 2019 έως τον Ιούνη του 2020, το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε, ενώ οι προσλήψεις συμβασιούχων δεν ήταν συνολικά παρά μερικές εκατοντάδες και πολύ μακριά από το να καλύψουν τα τεράστια κενά που σε κάποιες μονάδες αγγίζουν τις αρκετές εκατοντάδες.

– Όσα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη δεν μετατράπηκαν ήδη σε μονάδες μιας νόσου, τείνουν να μετατραπούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών αφορά τον κορονοϊό.

– Η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα για τα ΜΜΜ.

– Ο υπουργός είπε ότι το ΕΣΥ παρείχε υπηρεσίες σε «αυτούς που δεν μπορούν, τους αναξιοπαθούντες» όταν την ίδια ημέρα το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης ενημέρωσε όλα τα ΓΝ πως σταματά τη διακομιδή ανασφάλιστων ασθενών προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

– Ακόμα και τώρα, που η κατάσταση βρίσκεται στο κόκκινο, δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές κλινικές.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα, αντί η κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού, ξόδεψε τον χρόνο για να κάνει δωράκια δισεκατομμυρίων στις μεγάλες επιχειρήσεις. Πήρε το ένα μέτρο μετά το άλλο για να διευκολύνει τους εργοδότες στο ξεζούμισμα των εργαζόμενων. Έκανε τη ζωή του λαού κόλαση αφού εκτός από την πανδημία είχε να αντιμετωπίσει την ανεργία, τις απολύσεις, τις αναστολές σύμβασης, την εντατικοποίηση της εργασίας και η λίστα δεν έχει τέλος, το βαρέλι δεν έχει πάτο», τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι «ακόμα και τώρα, τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν να φορτώνουν ο ένας στον άλλο τις κοινές τους ευθύνες για την άθλια κατάσταση του ΕΣΥ».

«Έστω και τώρα, λίγο πριν φτάσουμε στο απροχώρητο και μετρήσουμε αθώα θύματα. Λίγο πριν γίνουμε σαν τις χώρες που ο υπουργός καμώνεται ότι ξεπέρασε η κυβέρνησή του.

Με ευθύνη της κυβέρνησης:

– Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξή του στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.

– Να επαναλειτουργήσουν και να στελεχωθούν τα νοσοκομεία “ΛΟΙΜΩΔΩΝ” και “ΠΑΝΑΓΙΑ”.

– Μαζικά δωρεάν τεστ με επίταξη και ιδιωτικών εργαστηρίων. Ιχνηλάτηση με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τη λογική του μικρότερου δυνατού κόστους το οποίο τελικά θα έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

– Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ.

– Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση γι’ αυτές τις βδομάδες.

– Αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς, με προσλήψεις προσωπικού και με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Δύο χιλιάδες τουριστικά λεωφορεία “σκουριάζουν”, ενώ μπορούν να ενταχθούν στο κεντρικό σχέδιο για τη βελτίωση των συγκοινωνιών.

– Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, γιατί πλέον δεν βρισκόμαστε ούτε καν στον Μάρτη, αλλά σε συνθήκες που έχουν συσσωρευτεί βάρη, συνέπειες της προηγούμενης περιόδου.

– Έκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

– Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments