Ελλάδα

Βουλή Λευκός Πύργος: Έγιναν μπλε για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Βουλή Λευκός Πύργος: Έγιναν μπλε για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Βουλή Λευκός Πύργος: Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι αφιερωμένη στους εκπαιδευμένους νοσηλευτές στον διαβήτη.

Με τον μπλε κύκλο, το διεθνές σύμβολο του διαβήτη, φωταγωγήθηκε σήμερα 14 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων και ο Λευκός Πύργος. Με τη συμβολική αυτή φωταγώγηση, το Κοινοβούλιο συμμετέχει στην προσπάθεια της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη να ευαισθητοποιήσει τον γενικό πληθυσμό για την πάθηση αυτή, με την οποία ζουν σήμερα περίπου 1 εκατομμύριο συνάνθρωποί μας στην Ελλάδα και 463 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι αφιερωμένη στους εκπαιδευμένους νοσηλευτές στον διαβήτη. Αυτοί στηρίζουν τους γιατρούς, εκπαιδεύοντας τους ασθενείς στην αυτοδιαχείρηση της νόσου τους και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής ομάδας του διαβήτη.

Ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη φωταγωγήθηκε από τις 18:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 22:00. Πρόκειται για μία κίνηση της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας φωταγώγησης ιστορικών μνημείων και κτιρίων σε όλο τον κόσμο.

Στα μπλε και το Δημαρχείο και ο Πύργος Ενετικού Ρολογιού στην Πρέβεζα για τον ίδιο ακριβώς λόγο, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη. Η διοργάνωση προγραμματίζεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, που έχει καθιερωθεί στις 14 Νοεμβρίου. Παράλληλα, η Διαβητολογική Εταιρεία Βόρειας Ελλάδας διοργάνωσε σήμερα Σάββατο 14 Νοεμβρίου στις 10.00 – 14.00 μία Ηλεκτρονική Ημερίδα με θέμα «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης την εποχή του Covid -19», με δωρεάν συμμετοχή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για το σακχαρώδη διαβήτη, με απήχηση σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, σε περισσότερες από 160 χώρες. Η 14η Νοεμβρίου επιλέχθηκε γιατί είναι η ημέρα γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best, πρώτοι συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. Η εκστρατεία στοχεύει στην πρόληψη και στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη μέσα από την ενημέρωση σε σημαντικά θέματα όπως τα αίτια, τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή του αλλά και στην παραμονή του διαβήτη στο προσκήνιο των διαβουλεύσεων για τη δημόσια υγεία σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια εξελισσόμενη ασθένεια, αλλά τα άτομα με διαβήτη μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά με καλή διαχείριση της γλυκαιμίας και των παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με υγιεινή διατροφή, τακτική σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και σωστή χρήση φαρμάκων, όπως αυτά χορηγούνται από ειδικού σε ιατρεία και υγειονομικές μονάδες.

Στη χώρα μας νοσούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άτομα, με ένα στους τρεις να μην το γνωρίζει, όπως έδειξαν μελέτες στον Ελληνικό πληθυσμό. Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, μέσα από διάφορες δράσεις και σε συνεργασία με τους συλλόγους ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, δημοτικούς και κρατικούς φορείς, προσπαθεί να ενημερώσει το κοινό στη πρόληψη του διαβήτη και να ευαισθητοποιήσει τους λειτουργούς υγείας στην πρώιμη διάγνωσή του.

Στα Ενδοκρινολογικά ιατρεία δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη εκπαιδεύονται στη χρήση των νέων τεχνολογίων για τη βέλτιστη ρύθμιση της γλυκαιμίας και μέσω των ομάδων θεραπευτικής εκπαίδευσης, στη καλύτερη συνολική διαχείριση της νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments