Ελλάδα

ΜΕΘ Θεσσαλονίκη: Αρνούνται οι κλινικάρχες την παράδοση των 200 κλινών – «Πού να τα βρούμε τα χρήματα;»

ΜΕΘ Θεσσαλονίκη: Αρνούνται οι κλινικάρχες την παράδοση των 200 κλινών – «Πού να τα βρούμε τα χρήματα;»
ΜΕΘ Θεσσαλονίκη: Τι υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών σε μια σειρά δηλώσεις του για τους λόγους που δεν μπορούν να δώσουν τις 200 κλίνες Covid.

Η κυβέρνηση έχει στείλει τελεσίγραφο στους κλινικάρχες να παραχωρήσουν 200 κλίνες Covid στη Θεσσαλονίκη που είναι στο «κόκκινο» λόγω κορωνοϊού, αλλιώς θα προχωρήσει σε επίταξη. Παρά το τελεσίγραφο που έληξε στις 21:00 η ώρα της Πέμπτης, οι κλινικάρχες αρνούνται το αίτημα της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός σε μια σειρά δηλώσεις του εξηγεί γιατί οι κλινικάρχες τηρούν αυτή την στάση που έχει ξεσηκώσει σάλο.

Ο κ. Σαραφιανός, μιλώντας στο ieidiseis.gr είπε: «αφενός δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορωνοϊό και χωρίς κορωνοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους. Και δεύτερον, η νοσηλεία ασθενών με COVID-19 κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα στις κλινικές μας. Μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες… Που να τα βρούμε τα χρήματα;».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνδράμουμε και ήδη νοσηλεύσουμε ασθενείς του ΕΣΥ μη COVID-19 αλλά δεν διαθέτουμε την εμπειρία του προσωπικού του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της παρούσα κατάστασης διότι στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν συμμετείχαμε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών σε κτηριακό επίπεδο είναι ακατάλληλες να διαθέσουν ένα μέρος τους και πρέπει να διατεθούν ολόκληρες και κατά προτίμηση να βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού και όχι στο κέντρο της πόλης. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να πάρουμε ασθενείς από νοσοκομεία όμορων νομών ώστε να μεταφερθούν εκεί οι νοσούντες από COVID-19».

Στο in.gr, ο ίδιος ανέφερε: «Το ότι το κράτος χρειάζεται όλες τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης εγώ προσωπικά το γνωρίζω από χθες, ωστόσο σήμερα οι ίδιοι το ανακοίνωσαν και εγγράφως στέλνοντας μας τελεσίγραφο» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή δεν αποτελεί λύση.

Δείτε το αίτημα της κυβέρνησης προς τους κλινικάρχες

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου. Τα κρούσματα σήμερα ήταν 774 παρά τις δύο εβδομάδες lockdown, ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πλήρεις είναι οι ΜΕΘ Covid-19 σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητηθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να συνδράμει και να έχει διαθέσιμη αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη ώστε να μεταφερθούν με ένα δρομολόγιο περισσότεροι ασθενείς με Covid σε νοσοκομεία της Αττικής. Η αμαξοστοιχία έχει ήδη φθάσει στη Θεσσαλονίκη και διαθέτει έξι βαγόνια πούλμαν. Ο συρμός αποτελείται συνολικά από τέσσερα βαγόνια τύπου πούλμαν, ένα βαγόνι-κυλικείο και ένα βαγόνι-κουπέ, ενώ βρίσκεται στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, σε σημείο που θα μπορεί να γίνει ευκολότερα και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών.

Από την άλλοι, συνεχίζεται το «τσουνάμι» αλληλεγγύης νοσηλευτριών από όλη τη χώρα που σπεύδουν στη Θεσσαλονίκη για να δώσουν μάχη με τον κορωνοϊό, βάζοντας σε κίνδυνο τον ίδιο τους τον εαυτό. Μετά τις 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη που είναι ήδη στη διάθεση του Ιπποκράτειου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια άλλοι 23 νοσηλευτές έχουν ξεκινήσει για τη Θεσσαλονίκη. 6 από Άργος, 5 από Κομοτηνή, 5 από Κόρινθο, 3 από Κέρκυρα, 3 από Γιάννενα και 1 από Σπάρτη πάνε στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της πόλης που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως και να το δει κανείς, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην στάση των κλινικαρχών και στην στάση αυτών των νοσηλευτριών…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments