Διεθνή

Εμβόλιο κορωνοϊός: Pfizer και BioNTech καταθέτουν σήμερα αίτημα αδειοδότησης

Εμβόλιο κορωνοϊός: Pfizer και BioNTech καταθέτουν σήμερα αίτημα αδειοδότησης
Εμβόλιο κορωνοϊός: Για ιστορική στιγμή, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σε ανάρτησή του στο Twitter.

Pfizer και BioNTech καταθέτουν αίτηση για επείγουσα αδειοδότηση σήμερα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για το εμβόλιό τους για τον κορωνοϊό, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση στα social media.

Για ιστορική στιγμή, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Biontech και Pfizer

Το 95% φθάνει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσει η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας Biontech σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer, ενώ προφυλάσσει ιδιαίτερα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανακοίνωσαν εδώ και ελάχιστες ημέρες οι δύο εταιρείες, επισημαίνοντας ότι αναμένουν «εντός των ημερών» την έγκριση της αμερικανικής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Οι δύο εταιρείες είχαν αρχικά ανακοινώσει αποτελεσματικότητα «άνω του 90%», ενώ οι μόνες σοβαρές παρενέργειες αφορούσαν το 2% των ανθρώπων που συμμετέχουν στην έρευνα και ανέφεραν κόπωση και πονοκέφαλο. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ανέφεραν μάλιστα, σπανιότερα και πιο περιορισμένες παρενέργειες από ό,τι τα νεαρότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Biontech και Pfizer.

Την ίδια ώρα στην Γερμανία συνεχίζεται η αντιπαράθεση σχετικά με το εμβόλιο και τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών. Σε συνέντευξή του στην «Neue Osnabruecker Zeitung» ο Κλάους Τσίτουτσεκ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Πάουλ Έλριχ», το οποίο είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση των εμβολίων, τόνισε ότι οι αντίπαλοι του εμβολίου για τον κορωνοϊό αποτελούν απειλή για την κοινωνία.

«Οι προειδοποιήσεις περί γενετικών βλαβών είναι απολύτως λανθασμένες και προκαλούν αβάσιμους φόβους», επεσήμανε, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι τα νέα εμβόλια mRNA θα μπορούσαν να αλλάξουν το γενετικό υλικό του ανθρώπου. «Όλα αυτά δεν αντιστοιχούν στην τρέχουσα κατάσταση επιστημονικής γνώσης», προέταξε και προσέθεσε ότι υπάρχει ήδη εμπειρία με εμβόλια γονιδίων, από κλινικές έρευνες σε ανθρώπους, όπως για την αντιμετώπιση όγκων, τα οποία δεν είχαν ανησυχητικές παρενέργειες.

Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί;

Τον Δεκέμβριο, ή «πολύ σύντομα μετά την αλλαγή του χρόνου», εκτίμησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για τον εμβολιασμό. «Πρέπει να πούμε ότι τα νέα των τελευταίων ημερών σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εμβολίου μας κάνουν πολύ αισιόδοξους», τόνισε η κυρία Μέρκελ μετά τη τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενη στις προετοιμασίες για τη δημιουργία κέντρων εμβολιασμού, δήλωσε εντυπωσιασμένη από το πόσες χώρες έχουν ήδη καταρτίσει λεπτομερή σχέδια, ενώ παραδέχθηκε ότι τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν κυρίως στο εμβόλιο των BioNTech και Pfizer, ιδίως το γεγονός ότι πρέπει να διατηρείται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, αποτελούν σημαντική πρόκληση.

Η καγκελάριος επεσήμανε ακόμη ότι όλα τα κράτη έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με μεγάλη πίεση και ότι όλοι οι ομόλογοί της αναγνώρισαν πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα οι περιορισμοί στις επαφές των πολιτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments