Διεθνή

Μπουρλά εμβόλιο: Για «ιστορική μέρα» κάνει λόγο ο CEO της Pfizer μετά το αίτημα για αδειοδότηση

Μπουρλά εμβόλιο: Για «ιστορική μέρα» κάνει λόγο ο CEO της Pfizer μετά το αίτημα για αδειοδότηση
Μπουρλά εμβόλιο: Με υπερηφάνεια, χαρά, αλλά και ανακούφιση υποδέχτηκε ο ελληνικής καταγωγής CEO Pfizer το αίτημα της εταιρίας που είναι επικεφαλής και της BioNTech για αδειοδότηση του εμβολίου που έχουν ετοιμάσει.

Είχε ανακοινωθεί και έγινε πράξη. Σήμερα Παρασκευή 2ο Νοεμβρίου οι εταιρείες Pfizer και BioNTech κατέθεσαν το αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Ο Άλμπερτ Μπουρλά μετά από αυτή την πολυαναμενόμενη εξέλιξη ανέβασε ένα βίντεο στο Twitter για τις σπουδαίες εξελίξεις.

«Με μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά -και λίγη ανακούφιση- μπορώ να πω ότι το αίτημά μας για κατεπείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου μας ενάντια στον κορωνοϊό είναι τώρα στα χέρια της FDA (σ.σ. Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ).

Αυτή είναι μια ιστορική μέρα, μια ιστορική μέρα για την επιστήμη και για όλους μας. Χρειάστηκαν μόνο 248 μέρες για να φτάσουμε -από την ημέρα που ανακοινώσαμε τα πλάνα μας να συνεργαστούμε με την BioNTech- στην ημέρα που καταθέσαμε την αίτησή μας.

Λειτουργήσαμε με απίστευτη ταχύτητα στο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών μας, από τον σχεδιασμό μέχρι την κατάθεση μιας αίτησης σύμφωνης με το ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ πάντα διατηρούσαμε την προσήλωσή μας στην ασφάλεια.

Τόσα πολλά συνέβησαν για να φτάσουμε εδώ: Πρόοδος στην τεχνολογία, εξαιρετικές συνεργασίες, χιλιάδες θαρραλέοι εθελοντές σε όλο τον κόσμο και φυσικά οι συνάδελφοι με κίνητρο τον σκοπό μας κι από τις δύο εταιρείες.

Σήμερα, μπορέσαμε να καταθέσουμε μια πολύ εύρωστη βάση δεδομένων που πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται -και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά- τα υψηλά κριτήρια της FDA. Το υποψήφιο εμβόλιό μας έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα 95% εναντίον του κορωνοϊού χωρίς σοβαρές ανησυχίες κινδύνων μέχρι τώρα.

Βεβαίως, το ταξίδι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Επιπλέον της σημερινής κατάθεσης της αίτησης στην FDA, έχουμε ήδη ξεκινήσει παρόμοιες διαδικασίες στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο και σκοπεύουμε να κάνουμε άμεσα αιτήσεις και σε άλλες ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο».

Δείτε την ανάρτηση Μπουρλά

Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer για τη διάθεση του εμβολίου που παρασκευάζει για την Covid-19, όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτησή της στο Twitter.

H συμφωνία με τις BioNTech και Pfizer αφορά την προμήθεια 200+100 εκατομμυρίων δόσεων εκ μέρους των κρατών-μελών, εφόσον φυσικά το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές, αποτελεσματικό και εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Υπό την προϋπόθεση της κλινικής επιτυχίας, και εφόσον ληφθεί άδεια από τις κανονιστικές αρχές, οι παραδόσεις των εμβολίων αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος του 2020.

Οι δόσεις του εμβολίου που προορίζονται για την Ευρώπη θα παραχθούν στις μονάδες παραγωγής της BioNTech στη Γερμανία, καθώς και στη μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο. Εάν το υποψήφιο εμβόλιο BNT162b2 λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), τότε τα κράτη μέλη της Ε.Ε που έχουν επιλέξει να λάβουν το εμβόλιο ως μέρος της συμφωνίας, θα μπορούν να παραγγείλουν τις δόσεις τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments