Οικονομία

Αίτηση για αναδρομικά κληρονόμων: Άνοιξε η πλατφόρμα – Ποιοι εξαιρούνται από τα ποσά

Αίτηση για αναδρομικά κληρονόμων: Άνοιξε η πλατφόρμα – Ποιοι εξαιρούνται από τα ποσά
Αίτηση για αναδρομικά κληρονόμων: Αφορούν συνταξιούχους που ήταν εν ζωή το επίμαχο 11μηνο του Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016.

Ανοιχτή είναι πλέον η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά των κληρονόμων και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, πάνω από 172.000 κληρονόμοι θανόντων δικαιούνται αναδρομικά συνολικού ύψους 144 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι εν λόγω περιπτώσεις των αναδρομικών αφορούν συνταξιούχους που ήταν εν ζωή το επίμαχο 11μηνο του Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, για το οποίο αναγνωρίστηκαν αναδρομικά σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό συνταξιούχων. Μάλιστα, τα εν λόγω ποσά των αναδρομικών για τους κληρονόμους «αγγίζουν» ακόμα και τις 11.254 ευρώ και θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, έχουν ήδη υποβληθεί 15.000 αιτήσεις για αναδρομικά από κληρονόμους. Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση για τα αναδρομικά των κληρονόμων προβλέπει ότι εξαιρούνται από τα ποσά όσοι έχουν προβεί σε αποποίηση κληρονομιάς.

Πώς γίνεται η διαδικασία;

Η διαδικασία για τα αναδρομικά των κληρονόμων γίνεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και όχι με φυσική παρουσία, στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ πατώντας εδώ. Τα δύο βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι κληρονόμοι που διεκδικούν αναδρομικά είναι τα εξής:

  • Στο πρώτο στάδιο οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.
  • Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.

Ποια είναι τα πιστοποιητικά που πρέπει να έχουν οι κληρονόμοι για τα αναδρομικά;

Οι κληρονόμοι θα πρέπει να επισυνάψουν στην ειδική πλατφόρμα για τα αναδρομικά τα εξής τρία πιστοποιητικά:

  • Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη.
  • Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.

«Έπεσε» η σελίδα για το Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς

Προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να λάβουν το Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς καθώς η ιστοσελίδα μέσα από την οποία μπορούσαν να το κατεβάσουν έχει «πέσει» με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην όλη διαδικασία και την ολοκλήρωσή της.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments