Πολιτική

Κοντοζαμάνης για κορωνοϊό: «Προετοιμαζόμαστε ακόμη και για το χειρότερο δυνατό σενάριο»

Κοντοζαμάνης για κορωνοϊό: «Προετοιμαζόμαστε ακόμη και για το χειρότερο δυνατό σενάριο»
Κοντοζαμάνης για κορωνοϊό: «Αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και στην επίταξη γιατρών» προειδοποίησε ο υφυπουργός Υγείας.

Στη ραγδαία αύξηση των νεκρών του κορωνοϊού και στην πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας πως «διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα και οι τελικές αποφάσεις για το πότε θα λήξει το lockdown θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο» και «προετοιμαζόμαστε ακόμη και για το χειρότερο δυνατό σενάριο», αν αυτό χρειαστεί. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέροντας ότι από τον Ιούλιο αναπτύχθηκαν 310 νέες ΜΕΘ, ενώ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και σε χιλιάδες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι τον τελευταίο μήνα προστέθηκαν 155 ΜΕΘ στο σύστημα, με τις 73 από αυτές το τελευταίο δεκαήμερο στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, διαφώνησε με τις απόψεις κάποιων ειδικών που θεωρούν ότι συνάνθρωποί μας θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν είχαμε προετοιμαστεί εγκαίρως και ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε για τη λήψη μέτρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “ναι μεν υπάρχει ραγδαία αύξηση των θανάτων από τον κορωνοϊό το τελευταίο διάστημα, αλλά είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Τα έχουμε καταφέρει καλά. Δεν είναι ώρα για συνδικαλισμό. Αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και στην επίταξη γιατρών».

Θυμίζουμε ότι στην χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 1.498 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 91.619, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες.

  • 4.810 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και
  • 23.403 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • 540 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 150 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
  • 470 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, είχαμε 103 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1630 θανάτους συνολικά στη χώρα. 647 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments