Διεθνή

Sputnik V: Το ρωσικό εμβόλιο ξεπερνά το 95% σε αποτελεσματικότητα μετά από 42 μέρες από την πρώτη δόση

Sputnik V: Το ρωσικό εμβόλιο ξεπερνά το 95% σε αποτελεσματικότητα μετά από 42 μέρες από την πρώτη δόση
Sputnik V: Άλλο ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ανακοινώθηκε ότι φτάνει και ξεπερνά το 95% σε αποτελεσματικότητα.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V ξεπερνά το 95% 42 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με τους δημιουργούς του ρωσικού εμβολίου. Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Επίσης, το ρωσικό εμβόλιο θα είναι φθηνότερο από εκείνα που αναπτύσσονται παράλληλα στον κόσμο, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις. Η Μόσχα έχει βάλει ως στόχο την παραγωγή περισσότερων από 1 δισ. δόσεων την επόμενη χρονιά.

Λεπτομέρειες για την τιμή αναμένονται αργότερα την Πέμπτη, ωστόσο σε δηλώσεις που έγιναν στο Reuters επισημάνθηκε πως η τιμή του Sputnik V θα είναι σημαντικά χαμηλότερα από εκείνη που θα έχουν «ανταγωνιστές» του με παρόμοια επίπεδα αποτελεσματικότητας.

Η Μόσχα έχει δεχτεί επικρίσεις από επιστήμονες στη Δύση που την έχουν κατηγορήσει ότι «κόβει δρόμο» σε μια προσπάθεια να κυκλοφορήσει γρήγορα το Sputnik V, κατηξγορίες που έχει απορρίψει η Ρωσία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, το ρωσικό εμβόλιο είναι 91,4% αποτελεσματικό την 28η ημέρα και πάνω από 95% αποτελεσματικό την 42η ημέρα.

Η ΕΕ ήρθε σε συμφωνία με τη Moderna

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήρθε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια εμβολίου κατά της νόσου Covid-19. Η συμφωνία έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο αποτρέπει το 95% των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των συνομιλιών με τις εταιρείες εκ μέρους των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων, με πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων. Η τιμή του εμβολίου εκτιμάται στα 25 ευρώ ανά δόση.

Το εμβόλιο της Moderna βασίστηκε στην ίδια τεχνολογία mRNA που αξιοποιεί και το πειραματικό εμβόλιο των Pfizer/BioNtech. Σε αντίθεση όμως με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο πρέπει να διατηρείται στους -80 βαθμούς Κελσίου και δημιουργεί έτσι απαίτηση για υποδομές «ψυχρής αλυσίδας», το εμβόλιο της Moderna παραμένει σταθερό για έξι μήνες στους -20 βαθμούς και για έναν μήνα σε θερμοκρασία ψυγείου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της Moderna Στέφαν Μπάνσελ είχε εκτιμήσει ότι, εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό, η κυκλοφορία του θα αρχίσει στα τέλη Μαρτίου έως αρχές Απριλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments