Διεθνή

Λωρίδα της Γάζας: Ο αποκλεισμός από το Ισραήλ έχει κοστίσει 17 δις δολάρια

Λωρίδα της Γάζας: Ο αποκλεισμός από το Ισραήλ έχει κοστίσει 17 δις δολάρια
Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ έχει επιβάλλει αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007, όταν η Χαμάς πήρε την εξουσία.

Τεράστιο είναι το οικονομικό πλήγμα που έχει υποστεί η Γάζα από τον πολυετή αποκλεισμό που της έχει επιβληθεί από το Ισραήλ. Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο αποκλεισμός έχει κοστίσει στον παλαιστινιακού θύλακα σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε κατά 27% και η ανεργία αυξήθηκε κατά 49% μεταξύ 2007 και 2018.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), η οποία στήριξε τους υπολογισμούς της στην αξία του δολαρίου το 2015, υπογράμμισε επίσης ότι η Γάζα είχε σημειώσει ανάπτυξη μικρότερη του 5% την ίδια περίοδο.

“Κατά την περίοδο 2007-2018, σύμφωνα με οικονομετρική ανάλυση δεδομένων από έρευνες σε νοικοκυριά, το σωρευτικό οικονομικό κόστος της ισραηλινής κατοχής στη Γάζα που μπορεί να αποδοθεί στον παρατεταμένο αποκλεισμό, στους αυστηρούς περιορισμούς στην οικονομία και την κυκλοφορία και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτιμάται σε 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια (σε σταθερή τιμή δολαρίου του 2015), δηλαδή εξαπλάσια της αξίας του ΑΕΠ της Γάζας, ή το 107% του παλαιστινιακού ΑΕΠ, το 2018 “, υπογραμμίζεται στην έκθεση της UNCTAD που θα υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

“Η Γάζα έχει βιώσει μια από τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις στον κόσμο”, επισημαίνει η UNCTAD, και εκτιμά ότι επείγει να τερματιστεί ο αποκλεισμός “έτσι ώστε οι κάτοικοί της να μπορούν να εμπορεύονται ελεύθερα με τα υπόλοιπα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τον κόσμο” . “Χωρίς αυτό το άνοιγμα, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει τη συγκρότηση μιας πιο επίσημης οικονομίας, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η τύχη της Γάζας θα είναι διαφορετική από την υπο-ανάπτυξη”, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κόζουλ Ράιτ, ο διευθυντής του τμήματος της UNCTAD για την παγκοσμιοποίηση και τις αναπτυξιακές στρατηγικές.

Υπενθυμίζεται το Ισραήλ έχει επιβάλλει αποκλεισμό στη Γάζα από το 2007, όταν το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πήρε την εξουσία στο θύλακα.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει η έκθεση “σύμφωνα με την ανάλυση σεναρίων, εάν οι τάσεις πριν από το 2007 είχαν συνεχιστεί, το ποσοστό της φτώχειας στη Γάζα θα μπορούσε να ήταν 15% το 2017 αντί 56%”. Σήμερα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο γύρω στο 52%, με την επένδυση να είναι σχεδόν μηδενική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments