Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 28/11: Αγωνία για τους διασωληνωμένους – Υψηλό το ιικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές

Κρούσματα σήμερα 28/11: Αγωνία για τους διασωληνωμένους – Υψηλό το ιικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές
Κρούσματα σήμερα 28/11: Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή.

Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως αποκάλυψε, 18 περιοχές από τις 74 συνολικά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Αυτές οι περιοχές με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής: η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα.

«Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή. Αστοχίες ή η μη τήρηση μέτρων και σε άλλες περιοχές πολύ εύκολα μπορεί να τις φέρει στη θέση αυτών των 14 περιοχών», επεσήμανε ο κος Χαρδαλιάς. Επιπλέον ανέφερε ότι ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, δηλαδή στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όπως υπογράμμισε, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Πατρέων, Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα. Τόνισε μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυτό που προκύπτει από όλα τα στοιχεία, η αυξημένη δηλαδή υγειονομική επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες, και ζήτησε από τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε αυτό.

Τα κρούσματα της Παρασκευής

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό ως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020, ανακοινώθηκαν 2013 νέα κρούσματα του  ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 101287, εκ των οποίων το 53.1% άνδρες.

Τα 4865 (4.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 26718 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα την ώρα που 607 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 538 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, μέχρι και τη στιγμή της ανακοίνωσης, είχαμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2102 νεκρούς συνολικά στη χώρα. 842 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πότε θα ανοίξουμε για Χριστούγεννα;

Ο  Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση βλέπει πώς εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο και προσαρμόζει τη στρατηγική της. «Στόχος είναι να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα κάποια στιγμή πριν τις γιορτές, προκειμένου να μπορέσουμε σιγά σιγά να επιστρέψουμε σε μιας μορφής κανονικότητα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Για αυτό, η έκκληση της κυβέρνησης είναι όλοι να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο».

Αυτό σημείωσε χαρακτηριστικά επιμένοντας πως είναι ενθαρρυντικό πως από αυτό που φαίνεται ο ρυθμός μετάδοσης πέφτει στην Βόρεια Ελλάδα, γεγονός, που, όπως είπε, καταδεικνύει ότι τα μέτρα τηρούνται καλύτερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Κι αν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που δεν θα πιέζει το Σύστημα Υγείας. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας. Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες τηρώντας τα μέτρα και πραγματικά σώζοντας ζωές», επανέλαβε ο κος Πέτσας.

Διαρκή rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη χώρα

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through). Οι συνολικά 9 δράσεις οργανώθηκαν σε κεντρικά και εύκολα προσβάσιμα σημεία αστικών και επαρχιακών περιοχών 8 Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελλάδας.

Συνολικά, διενεργήθηκαν 1.188 rapid test από τα οποία ανευρέθησαν 33 θετικά κρούσματα covid-19, ποσοστό, (2,78%). Τα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων αφορούν 18 άνδρες και 15 γυναίκες. Παρατίθενται τα στοιχεία από τις σημερινές δράσεις σε ανοιχτούς χώρους ανά την Ελλάδα στις ακόλουθες περιοχές.

  • ΠΕ Βοιωτίας – Αλίαρτο: Πραγματοποιήθηκαν 144 rapid test και προέκυψαν 2 θετικά (1,39%). Αφορούν σε 2 άνδρες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη.
  • ΠΕ Δράμας – Γήπεδο Ν. Αμμίσου: Πραγματοποιήθηκαν 175 rapid test και προέκυψαν 7 θετικά (4%). Αφορούν σε 2 άνδρες και 5 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 42 έτη.
  • ΠΕ Κορίνθου – Ζευγολατιό, Σπύρου Κωκώνη 2: Πραγματοποιήθηκαν 102 rapid test, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.
  • ΠΕ Μαγνησίας – Πανθεσσαλικό Στάδιο, Βόλος: Πραγματοποιήθηκαν 245 rapid test και προέκυψαν 17 θετικά (6,93%). Αφορούν σε 11 άνδρες και 6 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 34 έτη.
  • ΠΕ Πάρου -Παροικιά: Πραγματοποιήθηκαν 116 rapid test, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.
  • ΠΕ Σύρου – Ηρώων Πολυτεχνείου Ερμούπολη: Πραγματοποιήθηκαν 101 rapid test, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.
  • ΠΕ Τρικάλων – Καλαμπάκα: Πραγματοποιήθηκαν 216 rapid test και προέκυψαν 2 θετικά (0,92%). Αφορούν σε 2 άνδρες με διάμεση ηλικία τα 39 έτη.
  • ΠΕ Χαλκιδικής – Νέα Μουδανιά: Πραγματοποιήθηκαν 89 rapid test και προέκυψαν 5 θετικά (5,61%). Αφορούν σε 1 άνδρα και 4 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 46 έτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments